Libanon: Mellemøstens kosmetiske mekka

Kæmpebryster og megalæber er blevet dagligdag i Libanon - og turister fra hele Mellemøsten valfarter til det lille land for at få sig et skud botox eller en plastikoperation.

Libanesisk kvinde får lagt make-up i en af Beiruts mange skønhedsklinikker (Foto: Jonas Damstrup Fried © DR Nyheder)

På briksen ligger en kvinde. Hun er i narkose. Under hvert bryst er der en 5 centimeter lang, rød åbning. Hun får lavet større bryster. På operationsstuen ved siden af ligger endnu en patient, der netop har fået suget fedt fra baller og lår.

- Der er så mange kvinder hernede, der er utroligt flotte, men alligevel vil de have lavet deres bryster større eller rettet deres næse til, bare fordi deres venner eller naboer har fået det gjort.

Det siger Ibrahim Melki, der arbejder på en lille, men eksklusiv klinik i midten af Libanons hovedstad Beirut. Han har lavet plasticoperationer på patienter i Libanon i femten år. I gennemsnit laver han omkring ti plasticoperationer om ugen.

Plastik - uden tilskuere.

Det er specielt kvinder fra golfen, der kommer på arrangerede kosmetiske rejser for at blive modelleret og rettet til. Det sker ofte i muslimernes hellige fastemåned - for så kan de undgå, at nogen ser det.

For selv om plastikkirurgi er ekstremt udbredt, vil kvinderne sjældent indrømme, at de laver om på sig selv. Også selvom det er meget åbenlyst.

- Det handler om altid at se godt ud - hver eneste dag. Du må ikke have noget bump på næsen, du skal have et perfekt smil, flotte hvide tænder, ingen rynker og faste bryster. Det er skønhed for mig.

Det siger Angie, der lige har fået lagt make-up og sat håret i en af Libanons mange skønhedssaloner.

Det er virkelig sådan jeg ser ud.

Hun ligner en tro kopi af modellerne i magasinerne. Tænderne er hvide som mælk, i et ansigt uden rynker. Næsen er lige, og så er hun iført en lang gul kjole, der ikke gør meget for at skjule den veltrimmede krop - og et par ualmindeligt struttende bryster.

Alligevel vil hun ikke indrømme, at hun har fået lavet en eneste operation.

- Jeg har ikke fået lavet noget endnu. Det her er virkelig sådan jeg ser ud, siger hun uden at blinke.

Mændene også med på moden

Men det er ikke kun kvinderne, der bliver modelleret. Også mændene laver i stigende grad om på sig selv.

- Jeg har lige fået trimmet min skægvækst med laser, siger Abbas Haider, der er træner i et af Beiruts dyreste fitnesscenter.

Flere og flere mænd i Beirut får som Abbas Haider justeret deres skægvækst, næsen bliver rettet til, og kroppen skal være veltrimmet. Problemet er bare, at ideen om et smukt udseende ofte tager overhånd.

- Til sidst bliver det til en mental lidelse, hvor du finder fejl ved dig selv, hver gang du kigger dig selv i spejlet, fordi du sammenligner dig selv med din nabo, modemagasinerne og Hollywood-stjernerne.

Det siger Hammat, der selv bruger mindst fem dage om ugen på at løfte vægte og trimme kroppen i fitnesscenteret.

Bryster som Pamela Anderson, tak!

Mændenes forfængelighed dikterer også deres syn på, hvordan en kvinde helst skal se ud.

- Arabiske mænd kan godt lide store bryster, siger fitnesstræneren Abbas Haider.

Og noget tyder på, at plastikkirurgi er kommet for at blive. Især når det gælder brystforstørrelser. For når man spørger til, hvor grænsen går for størrelse af de libanesiske bryster, så er det et noget fyldigt svar man får.

- De behøver ikke at være alt for store. Grænsen er nået, hvis de bliver større end Pamela Andersons bryster, siger han.

Alle ligner hinanden

Men selv om det hele er plastic-fantastic, så er der også dem, der egentlig bare godt kan lide det naturlige.

- Alle kvinder ligner efterhånden hinanden i Libanon. Samme ansigt, samme krop. De har alle fået lavet deres næser og bryster så de ligner hinanden på en prik. Jeg kan ikke lide det. Jeg vil hellere have en ganske normal kvinde, siger Raldun Shibare, der også til dagligt er at finde i træningscenteret.

Du kan se mere til Libanons kosmetiske mekka, når DRs mellemøstkorrespondent Puk Damsgaard viser rundt i det plastik-fantastiske land i Horisont i aften klokken 21.25 på DR1.

  • Libanesisk kvinde får lagt make-up i en af Beiruts mange skønhedsklinikker. (Foto: Jonas Damstrup Fried © DR Nyheder)
  • DRs mellemøstkorrespondent får gode rod til make-up og plastikoperationer på en af Beiruts dyreste skønhedsklinikker. (Foto: Jonas Damstrup Fried © DR Nyheder)
  • En libanesisk kvinde tjekker, om hun har en rynke, der skal fjernes. (Foto: Jonas Damstrup Fried © DR Nyheder)
  • Den libanesiske kvinde Angie bliver interviewet af DRs mellemøstkorrespondent Puk Damsgaard. (Foto: Jonas Damstrup Fried © DR Nyheder)
  • Angie fortæller her - at hun ikke har fået lavet en eneste kosmetisk operation. Tilgengæld så får hun lagt make-up og sat håret på skønhedsklinikken hver eneste dag. (Foto: Jonas Damstrup Fried © DR Nyheder)
1 / 5
Facebook
Twitter