Libanons industriminister dræbt i Beirut

Libanons industriminister, Pierre Gemayel, er dræbt ved et attentat i en forstad til Beirut. Mordet har skabt en spændt atmosfære i den libanesiske hovedstad.

Gemayel-dynastiet i år 2000. Pierre Gemayel i ternet skjorte; i midten faderen, den tidligere præsident Amin Gemyel. (Foto: Anwar Amro © Scanpix)

Libanons industriminister, Pierre Gemayel, er dræbt ved et attentat i Beirut-forstaden Sin el-Fil.

Ministeren kørte i en bilkortege gennem forstaden, da bevæbnede mænd åbnede ild, skriver det libanesiske dagblad Daily Stars netudgave.

Pierre Gemayel blev kørt til et hospital, hvor han senere døde.

Vækker uro

Mordet fik folk i hovedstadsområdet til at haste hjem og inden døre, oplyser den arabiske satellitkanal Al Jazeera. Gemayels politiske allierede i regeringen retter anklagende fingre mod styret i nabolandet Syrien, der i forvejen er under mistanke for at stå bag mordet på den tidligere premierminister Rafiq Hariri i februar 2005.

En syrisk regeringsembedsmand har allerede kommenteret mordet, som han betegner som en "forkastelig forbrydelse", der har til formål at ødelægge stabilitet og fred i Libanon.

Politisk dynasti

Pierre Gemayel tilhørte en af Libanons mest centrale politiske dynastier. Han var tredje generation i familien, der stiftede det officielt sekulære, men reelt kristent maronitiske Kataeb-parti, også kaldet Falangen.

Partiet og dets milits spillede en afgørende rolle i den libanesiske borgerkrig fra midten af 1970´erne, hvor Falangen og De Libanesiske Styrker kæmpede, først mod palæstinenserne og de muslimske militser, siden mod den syriske hær.

Trods ringe politisk succes ved valget i 2005 - Pierre Gemayel vandt det eneste mandat for sin opstillingsliste - blev han udnævnt til industriminister i Fuat Sinioras koalitionsregering.

Pierre Gemayels onkel, Bashir Gemyel, blev myrdet i et attentat i 1982, kort tid efter at han var blevet erklæret vinder i et omstridt præsidentvalg. I hans sted trådte Pierre Geyels far, Amin Gemyel ind på posten, som han sad på til 1988.

Truende varsler

Pierre Gemyel hørte til den anti-syriske fløj, der vandt stor indflydelse som reaktion på mordet på tidligere premierminister Rafiq Hariri i februar 2005. Han umiddelbare politiske indflydelse Libanon betyder ikke automatisk, at mordet skaber et nyt libanesisk kaos.

Men mordet vil uden tvivl blive tolket ind i den bredere sammenhæng, hvor konfrontationen tilspidses mellem Hizbollah og andre pro-syriske kræfter på den ene side, og de anti-syriske kræfter på den anden.

Hizbollah trak for to uger siden sine ministre ud af regeringen, for at forstærke presset bag bevægelsens krav om større indflydelse. Bevægelsen har også truet med at kalde sin mange hundrede tusinde tilhængere på gaden.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter