Liberalist, miljøaktivist og ny-udklækket politiker er Slovakiets første kvindelige præsident

Zuzana Cautova stod stærkt i aftenens afgørende stemmerunde i Slovakiet.

Zuzana Caputova er også kendt som Slovakiets svar på Erin Brockovich. Hun er favorit ved aftenens præsidentvalg. (Foto: MARTIN DIVISEK © Scanpix)

Den liberale advokat Zuzana Caputova bliver Slovakiets nye præsident. Hun bliver den første kvinde på posten i landets historie.

Hun vandt med 58,3 procent af stemmerne over sin modkandidat Maros Sefcovic.

Han er EU-kommissær og fra regeringspartiet Smer-SD, mens Zuzana Caputova er et politisk ubeskrevet blad.

  • For bare nogle måneder siden var hun ikke et politisk kendt ansigt. (Foto: Vladimir Simicek © Scanpix)
  • Hun er stormet frem med sit parti Progressivt Slovakiet som en liberal kandidat i det ellers meget katolske og konservative land. (Foto: RADOVAN STOKLASA © Scanpix)
  • Caputova er tilhænger af EU og NATO, og det har fået mange til at håbe på nye vinde i Østeuropa. (Foto: Vladimir Simicek © Scanpix)
  • Caputove vil rydde op i det politiske system og gøre en ende på korruption i landet ved selv at involvere sig mere i samfundet. (Foto: David W Cerny © Scanpix)
1 / 4

Zuzana Caputova er favorit

Zuzana Caputova, der er 45 år, advokat og liberal, blev inden valget vurderet til at være klar favorit.

Som advokat arbejdede hun i et årti på at få ryddet op på en giftig losseplads i byen Pezinok uden for Slovakiets hovedstad Bratislava. Tilfælde af kræft var angiveligt i stigning i området.

Vælgerne stemmer i dag til anden valgrunde i præsidentvalget. (Foto: MARTIN DIVISEK © Scanpix)

Hun er nu Slovakiets første kvindelige præsident, men det er ikke det eneste, der får hende til at skille sig ud.

Maros Sefcovic er den af de to kandidater med mest politisk erfaring. (Foto: MARTIN DIVISEK © Scanpix)

Hun har næsten ingen politisk erfaring, hvilket stiller hende i skarp kontrast til den socialdemokratiske modstander, Maros Sefcovic. Han har 10 års erfaring med skiftende kommissærposter i EU.

Hun er også kendt som en stor modstander af regeringen.

I et land, hvor ægteskab mellem samme køn og adoption ikke er lovligt, går hun i stedet ind for flere rettigheder til LGBT-personer.

Drab på journalist udløste politisk krise

Slovakiet blev for et år siden kastet ud i en stor politisk krise efter drabet på en journalist, som var i færd med at afdække korruption på højt niveau i det politiske system.

Journalisten, Jan Kuciak, og hans forlovede, Martina Kusnirova, blev likvideret i deres lejlighed i februar 2018.

Det skete, kort inden at Kuciak ville offentliggøre en afslørende artikel om påståede forbindelser mellem slovakiske politikere og den italienske mafia.

Dobbeltdrabet fik titusindvis af slovakker til at demonstrere mod magthaverne. Samtidig vendte mange vælgere ryggen til det største parti, Smer-SD, som Maros Sefcovic stiller op for.

I sin valgkamp har Zuzana Caputova især lagt vægt på at ville komme korruption til livs.

Præsidentembedet i Slovakiet er i høj grad en ceremoniel post.

Men præsidenten kan blandt andet afsætte premierministeren og nedlægge veto mod udnævnelsen af nye anklagere og dommere. Det ses som afgørende i kampen mod korruption.

Den siddende præsident, Andrej Kiska, har ikke søgt genvalg.

Rettet: Tidligere fremgik det af artiklens overskrift, at Zuzana Caputova stod til at blive Østeuropas første kvindelige præsident. Det er ikke korrekt, da flere østeuropæiske landes præsidentposter er eller har været besat af kvinder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk