Libyen: Forsøger at stoppe kaos med ny regering

Vestlige lande hylder en aftale om et nyt parlament, men modstanden er stor i det libyske bagland.

Muhammed Shuayb (tv) fra parlamentet i det østlige Libyen og Salih el-Mahzum fra den Tripoli-baserede forsamling GNC underskriver aftalen i Marokko. (Foto: STRINGER © Scanpix)

To rivaliserende fløje i libysk politik har underskrevet en aftale om at danne en samlingsregering, og ifølge FN er det første skridt mod at løse landets dybe krise.

Men ikke alle i de to lejre støtter den nye aftale, og det kan gøre arbejdet vanskeligt.

Stormagterne har i lang tid opfordret de to parter, der har hvert sit parlament, til at bryde det politiske dødvande, der har gjort det muligt for radikale grupper som Islamisk Stat at få fodfæste.

Den FN-mæglede aftale blev underskrevet i går i Marokko af lovgivere fra de to libyske parlamenter og andre politiske aktører.

Cirka 80 ud af 188 lovgivere fra det internationalt anerkendte parlament i det østlige Libyen og 50 ud af 136 fra den Tripoli-baserede forsamling GNC underskrev aftalen i den marokkanske ferieby Skhirat.

Planen er at oprette en regering med 17 medlemmer, som skal ledes af forretningsmanden Fayez el-Sarraj.

Der skal også oprettes et præsidentråd i en overgangsperiode på to år, indtil der kan vælges en ny lovgivende forsamling.

Formændene for de to parlamenter advarer om, at det nye parlament savner legitimitet, og at underskriverne kun repræsenterer sig selv.

/ritzau/