Libyen: Redningsskibe skal holde sig væk

Udenlandske skibe, der redder migranter på Middelhavet, skal holde sig væk fra den libyske kyst, siger general.

Et barn hjælpes ombord på skibet Phoenix, der sejler for NGO'en Migrant Offshore Aid Station (MOAS). Nu advarer den libyske kystvagt redningskibe om at sejle for tæt på. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Scanpix)

Den libyske flåde beordrer nu udenlandske nødhjælpsorganisationer, der redder bådflygtninge og migranter på Middelhavet, om at holde sig langt væk fra libysk farvand.

Mange tusinde migranter har i år taget turen fra Libyen over Middelhavet til Italien. Ofte i overlæssede små gummiflåder, og redningsskibe fra NGO'er er i stigende grad sejlet tættere på den libyske kyst. Men det vil Libyen nu have stoppet.

- Vi vil gerne sende et klart budskab til de, der krænker Libyens territorium og udviser manglende respekt for kystvagten og flåden, sagde general Ayoub Qassem ifølge AFP på et pressemøde i Tripoli.

Talsmand for den libyske flåde Ayoub Qassem advarer på et pressemøde i Tripoli udenlandske skibe om at sejle for tæt på Libyen, når de samler bådflygtninge og migranter op. (Foto: Mahmud Turkia © Scanpix)

Skærpet kurs

Han sagde, at beskeden var tiltænkt "NGO'er som forestiller at ville redde illegale immigranter". Ifølge talsmanden skal udenlandske skibe søge tilladelse fra de libyske myndigheder til ikke alene at sejle ind i libysk territorialfarvand, men også i en udvidet "eftersøgning- og redningszone". Det er ikke nærmere defineret, hvor denne zone er.

Også de italienske myndigheder har skærpet kursen og afkrævet, at redningsskibe i Middelhavet underskriver et adfærdskodeks.

Libyen har tidligere beskyldt redningsskibe for at samarbejde med menneskesmuglerne.

Tidligere i denne uge affyrede den libyske kystvagt således to advarselsskud mod et redningsskib, der sejlede for den spanske organisation Open Arms cirka 2,5 kilometer ud for Libyens Kyst, skriver CNN.

Omkring 95.000 migranter er alene i år ankommet til Italien over Middelhavet, og langt de fleste har taget ruten fra Libyen, der seks år efter revolutionen mod Muammar Gaddafi er et samfund præget af kaos og uro.

EU har på foranledning af især Italien lagt pres på for at få Libyen til at sætte hårdere ind mod migrantstrømmen.