Libyens premierminister bortført

Ifølge BBC er det en milits, der støtter regeringen, som har anholdt premierministeren.

Libyens nationalforsamling valgte i 2012 en mangeårig modstander af Muammar Gaddafi til ny premierminister, nemlig Ali Zeidan. (Foto: Scanpix © Scanpix)

Libyens premierminister, Ali Zeidan, er blevet bortført af bevæbnede mænd.

Det rapporterer to arabiske tv-kanaler ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Premierministerens talskvinde bekræfter overfor CNN, at Zeidan er blevet bortført.

Anholdt af milits

- Lederen af overgangsregeringen, Ali Zeidan, blev taget til en ukendt destination af ukendte grunde af en gruppe, hedder det i en kortfattet erklæring på en officiel regeringshjemmeside.

Kilder i den førende pro-regeringsmilits, De Revolutionære Brigader, oplyser ifølge BBC, at Zeidan blev anholdt af deres "anti-kriminalitetsafdeling".

Hotel i Tripoli

Derudover er omstændighederne fortsat meget uklare.

Kidnapningen skal ifølge CNN være fundet sted i den libyske hovedstad, Tripoli, på et hotel, der hedder Corinthian Hotel.

Sikkerhedsvagter bekræfter ifølge Reuters, at premierministeren blev bortført fra et hotel, hvor han opholdt sig.

På Zeidans facebookside blev bortførelsen først kaldt et rygte, men siden er der skrevet, at de blev tvunget til at benægte hændelsen.

Ikke affyret skud

En ansat på hotellet siger ifølge CNN, at der ikke blev affyret skud, og at de bevæbnede mænd opførte sig respektfuldt og eskorterede premierministeren ind i en konvoj af ventede biler.

Vold og lovløshed har præget det nordafrikanske land siden 2011, da landets tidligere leder Muammar Gaddafi blev væltet.

Ali Zeidan blev premierminister i efteråret 2012. Han er en mand, der gennem årtier har kæmpet en politisk kamp mod Libyens tidligere leder Muammar Gaddafi.

Vendte Gaddafi ryggen i 80erne

Zeidan er tidligere karrierediplomat, men vendte Gaddafis styre ryggen i 1980, da han var ambassadør i Indien. Derpå tilbragte han de næste cirka 30 år i eksil.

Han var medlem af oppositionsbevægelsen National Front for Libyens Frelse, der blev stiftet i 1981 af udenlandske Gaddafi-modstandere, inden han flyttede til Genève i Schweiz for at arbejde for at forbedre menneskerettighedssituationen i Libyen.

I oktober 2011 blev Gaddafi fanget og dræbt, da han forsøgte at flygte fra sin hjemby, Sirte, som var hans sidste bastion i det otte måneder lange oprør mod ham.

Få dage efter erklærede Det Nationale Overgangsråd, TNC, Libyen for befriet og sagde, at 30.000 mennesker blev dræbt under konflikten.