Libysk oprørshær hævder at have tilfangetaget portugisisk lejesoldat-pilot

Nedskudt Mirage F1-jagerfly tilhørte angiveligt Libyens trængte FN-anerkendte overgangsregering.

Røg stiger op fra krigshandlinger i Tripolis forstæder. (Foto: AYMAN AL-SAHILI © Scanpix)

Oprørshæren, som de seneste fem uger har kæmpet for kontrol med Libyens hovedstad Tripolis sydlige forstæder, hævder at have tilfangetaget en udenlandsk jagerfly-pilot.

Ifølge "Libyens Nationale Hær", som oprørerne kalder sig, blev den tilfangetagne pilots fly, et franskbygget Mirage F-1, skudt ned nær Gharyan, 70 kilometer fra Tripoli.

Beboere i området bekræfter over for Reuters, at de så antiluftskyts skyde flyet ned, og oprørssoldater tage piloten til fange.

Billeder og videoer lagt frem af oprørshæren og sympatisører, viser en angiveligt en 29-årig mand, som siger, at han er portugiser og fløj på en "civil kontrakt".

- Jeg fik som opgave at ødelægge veje og broer, siger manden, som bløder fra et sår i hovedet.

Portugal kender ikke til pilot

Det portugisiske forsvarsministerium siger til Reuters, at det ikke har nogen savnede piloter og ikke kan bekræfte at manden er portugiser.

- Lige nu er det eneste, vi kan sige, at han ikke er en portugisisk soldat, siger en talsmand til nyhedsbureauet.

Libyens FN-anerkendte overgangsregering, som Libyens Nationale Hær hævder piloten er lejesoldat for, har endnu ikke kommenteret nedskydningen og tilfangetagelsen.

Både Libyens Nationale Hær og den FN-anerkendte overgangsregering råder over først og fremmest ældre russiske jagerfly, men også enkelt Mirage F-1-fly, ifølge Airwars, som undersøger væbnede konflikter i Mellemøsten og Nordafrika.

Parterne har de seneste uger skudt flere af hinandens fly ned, imens Libyens Nationale Hær er rykket nærmere til Tripoli.

Oprører får internationale tilnærmelser

76-årige Khalifa Haftar, som er leder af Libyens Nationale Hær, nægter at anerkende overgangsregeringen, der har hovedsæde i Tripoli.

Hans oprørshær kommer fra Benghazi i den østlige del af landet, og har med et overraskende hurtigt felttog formået at tage kontrol med oliekilder og bombe hovedstadens eneste funktionsdygtige lufthavn.

De seneste uger har Haftars fremrykning dog været standset af militser i Tripoli.

Han har svoret at bekæmpe islamister, og har allerede været mål for tilnærmelser fra blandt andet USA, Rusland, De forenede Arabiske Emirater, Frankrig og Italien.

Ph.d. i militærstrategi ved Forsvarsakademiet Troels Burchall Henningsen har over for DR tidligere vurderet, at oprørslederen, som er tidligere militærchef for Muammar Gaddafi, i Europa vurderes som en stærk mand, som man kan lave aftaler med.

Ikke mindst når det angår migration i retning af EU's kyster.

- Set fra Italien og EU er det meget nemmere at skulle forhandle med én mand, fremfor at prøve at strikke aftaler sammen med et kludetæppe af militser, sagde Troels Burchall Henningsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk