Libyske demonstranter sætter ild til borgmesterens hjem – kræver, at der tages ansvar

Dernas indbyggere kan ikke længere lægge låg på deres vrede og skuffelse.

Hundredvis af borgere protesterede mandag i den libyske by Derna, hvor de udviste deres vrede mod byens myndigheder.

De mener, at der skal tages ansvar for de tusindvis af dræbte indbyggere og de 60.000 libyere, der lige nu leder efter et nyt hjem. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mandagens protester markerer den første store demonstration i havnebyen Derna, siden stormen Daniel forvoldte sammenbruddet af to dæmninger, som udløste dødbringene strømme gennem byen.

  • En libysk demonstrant holder et skilt op over hovedet, hvor der står "Den triste by Derna kræver sine rettigheder". (Foto: © ZOHRA BENSEMRA, Ritzau Scanpix)
  • Libyere, der overlevede den katastrofale oversvømmelse sidste uge, protesterede mandag mod regeringen, som de mener, har svigtet dem, ude foran Al Sahaba-moskeen. (Foto: © Esam Omran Al-Fetori, Ritzau Scanpix)
  • Libyere, der overlevede den katastrofale oversvømmelse sidste uge, protesterede mandag mod regeringen, som de mener, har svigtet dem, ude foran Al Sahaba-moskeen. (Foto: © Esam Omran Al-Fetori, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Flere demonstranter befandt sig under demonstrationen foran Sahaba-moskeen, et Derna-vartegn, hvor flere libyere satte sig på moskéens tag foran dens gyldne kuppel.

De ansvarlige skal tage ansvar for deres fejl

I løbet af mandag aften henvendte libyerne deres slagord og vrede mod huset til den mand, der var Dernas borgmester, da oversvømmelsen ramte byen, Abdulmenam al-Ghaithi. De opildnede demonstranter satte herefter ild til hans hus. Det fortæller hans kontorchef til Reuters.

Hichem Abu Chkiouat, en minister fra den østlige libyske regering, fortæller, at den tidligere borgmester nu er blevet suspenderet fra sin post.

Demonstranterne rettede også deres vrede mod embedsmænd, herunder lederen af det øst-baserede libyske parlament, Aguila Saleh.

"Aguila vi vil ikke have dig! Alle libyere er brødre!" råbte demonstranterne i kor. De opfordrede til en national enhed i deres land for at undgå det kaos og konflikter, som Libyen har været præget af borgerkrig, siden 2011.

Siden borgerkrigen har der derfor ikke været én regering i Libyen, men en regering i øst, som ikke er internationalt anerkendt, og en overgangsregering i vest med base i hovedstaden, Tripoli, som er FN-anerkendt.

  • Libyske demonstranter trøster venner og meddemonstranter, som har mistet familiemedlemmer, mens de protesterer mod regeringen. (Foto: © ZOHRA BENSEMRA, Ritzau Scanpix)
  • Libyske demonstranter trøster venner og meddemonstranter, som har mistet familiemedlemmer, mens de protesterer mod regeringen. (Foto: © ZOHRA BENSEMRA, Ritzau Scanpix)
  • Protesterne brød ud i den libyske by Derna, da hundredevis af libyere udløste deres vrede mod byens myndigheder, som de mener, burde tage ansvar for de tusindvis af dræbte mennesker. (Foto: © Zohra Bensemra, Ritzau Scanpix)
1 / 3

39-årige Taha Miftah, en af de hundredvis af demonstranter, fortæller ifølge Reuters, at protesternes budskab er, at "regeringerne ikke har formået at håndtere krisen" og tilføjede, at især parlamentet var skyld i katastrofen.

Han opfordrer til en international undersøgelse af katastrofen og "til genopbygning under internationalt tilsyn".

En studerende mand ved navn Mansour, der også deltog i protesterne, udtalte, at han ønsker en hurtig undersøgelse af dæmningernes sammenbrud, som "fik os til at miste tusindvis af vores elskede folk".

Alarmklokkerne blev ignoreret

Parlamentarikeren Aguila Saleh udtalte i sidste uge, at oversvømmelserne var et resultat af en naturkatastrofe.

Befolkningen skulle derfor ikke fokusere på, hvad der ellers kunne have forsaget de to dæmningers brud, udtalte Aguila Saleh, i et forsøg på at aflede befolkningen fra myndighedernes ansvar.

Siden da er borgernes opmærksomhed alligevel blevet rettet mod adskillige eksperters vurderinger, som fortæller, at korruption, dårlig vedligeholdelse af infrastruktur og flere års politiske konflikter er skyld i, at byen var så ekstremt uforberedt på katastrofen.

Iblandt de mange advarsler, der skulle have udløst alarmklokker, er da Dernas viceborgmester, Ahmed Madroud, efter oversvømmelserne fortalte, at dæmningerne ikke har været ordentligt vedligeholdt siden 2002.

Endnu et eksempel på ringende alarmklokker er, da forskere fra Omar Al-Mukhtar Universitys/universitetet sidste år advarede om, at de to dæmninger i havnebyen havde brug for akut opmærksomhed og udtalte, at der var "et stort potentiale for oversvømmelsesrisiko".

Ifølge Røde Kors har mere end 11.300 libyere mistet livet som følge af oversvømmelserne, og yderligere 10.100 er meldt savnet.