Lidegaard: Samarbejde med Kina vigtigere end symbolsk Lama-møde

Dialog med Kina er mest fremmende for Danmark og menneskerettigheder, siger udenrigsministeren.

Dalai Lama vinker til USA's præsident, Barack Obama, under et besøg i Washington. Men der er forskel på, hvad USA kan gøre som supermagt og så lille Danmark, siger den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard som svar på, hvorfor regeringen ikke møder den åndelige leder i Danmark. (Foto: © KEVIN LAMARQUE, Scanpix)

Både Danmark og menneskerettighedsfortalere får langt mere gavn af en konstruktiv dialog med det kinesiske styre, end hvis regeringen byder Dalai Lama velkommen, siger udenrigsminsiter Martin Lidegaard (R).

Derfor er det bedst, at regeringen står ved det strategiske samarbejde med Kina, siger han.

- Spørgsmålet er, hvordan vi bedst fremmer menneskerettigheder i Kina. Er det gennem en kritisk dialog med de kinesiske myndigheder eller ved at foretage en symbolsk handling, som varer kort, men som desværre i længden ikke gavner menneskerettighederne på længere sigt i Kina.

Langt og sejt træk

Martin Lidegaard erkender, at det er et 'langt og sejt træk' at få kineserne til at forstå vigtigheden af menneskerettigheder, men indtil videre har Danmark haft gode erfaringer med at påvirke kineserne, og hvorfor skulle vi ikke fortsætte det samarbejde, spørger Lidegaard.

- Vores indflydelse er ikke stor, uanset hvad vi gør, men den er større, når vi har et længerevarende samarbejde. Jeg tror, at den konkrete dialog er vigtigere.

- Vi kan ikke tvinge Kina til noget. Det er vi ikke store og stærke nok til. Men vi kan måske påvirke Kina med vores erfaringer og gode argumenter.

Thorning kritiserede selv Løkke

Regeringen har fået kritik for ikke at ville mødes med den åndelige leder, mens han i disse dage besøger Danmark.

En kritik, som for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vækker minder frem.

For hendes forgænger Lars Løkke Rasmussen (V) mødte Dalai Lama som privatperson og ikke som den daværende statsminister. Og det fik Helle Thorning-Schmidt i sin rolle som formand for Socialdemokraterne til at kritisere den daværende Venstre-statsminister.

- Jeg ville også møde ham som statsminister på trods af det pres, som rutinemæssigt kommer fra kineserne, sagde Thorning dengang.

Men Danmarks gode samarbejde skal ikke sættes over styr, og Tibet er et følsomt emne for kineserne, siger Martin Lidegaard.

Dalai Lama har selv har fortalt, at besøget i Danmark ikke er politisk. Men alligevel vil Martin Lidegaard ikke møde ham.

- Mit job er at varetage Danmarks udenrigspolitiske interesser og vurdere, hvordan vi bedst fremmer vores værdier over for et stort land som Kina. Jeg tror, det langvarige samarbejde og den kritiske dialog, vi har haft med Kina, er bedre, siger udenrigsministeren.

VIDEO Dalai Lama til DR Nyheder: Danskerne er jo også mennesker. Klik på play.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54d9f9866187a40afc9aa9c0

Korrespondent: Kina er svært tilfredse

Beslutningen om ikke at trykke hånd med Dalai Lama vækker glæde i Kina, vurderer DR Nyheders Asien-korrespondent, Phillip Khokhar.

- Vi kan roligt konkludere, at kineserne er svært tilfredse med Danmarks beslutning. Kina selv siger, at der er et godt forhold til Danmark, en god kommunikation om alle emner og en voksende politisk tillid.

Han forklarer, at kineserne opfatter alle møder med Dalai Lama som en anerkendelse af tibetansk selvstændighed, selvom Dalai Lama ikke længere er fortaler for dette.

- Det her spørgsmål er blevet en måde, hvorpå Kina måler, hvor tætte venner de er med andre lande. Og hvor meget magt de har over andre lande om det her spørgsmål, siger Phillip Khokhar.

Kina besatte Tibet i 1950, og Dalai Lama har i årevis levet i eksil i Indien.