Lidegaard: Ukrainsk folkeafstemning er gennemsyret af fusk

EU på vej med ny stramning af sanktioner mod Rusland - yderligere 13 personer og to virksomheder på listen.

Søndagens valg i Østukraine endte med en overbevisende sejr til de prorussiske, som ønsker selvstændighed. (Foto: VALENTYN OGIRENKO © Scanpix)

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) giver ikke meget for de folkeafstemninger, der søndag blev gennemført i det østlige Ukraine, og hvor 89 procent af vælgerne ifølge den selvudnævnte prorussiske valgkommission stemte for selvstændighed for Donetsk.

- Jeg mener ikke, at de såkaldte folkeafstemninger, der har fundet sted i går, har nogen som helst legitimitet.- Jeg tror, de er gennemsyret af fusk, der har ikke været nogen som helst deltagelse fra international side, og jeg mener ikke, at vi kan bruge dem til noget som helst, siger Lidegaard på vej ind til mandagens EU udenrigsministermøde i Bruxelles.Nye sanktionerMinistrene ventes på deres møde at vedtage endnu en stramning af EUs sanktioner, der allerede omfatter 48 russere og Krim-borgere, der er forment indrejse og har fået deres midler indefrosset i EU.Ifølge Ritzaus oplysninger vil der blive tale om yderligere 13 personer og - som noget nyt - også to virksomheder, der har haft fordel af Ruslands annektering af Krim.

Det har været en mærkesag for Danmark.- Det er så vigtigt at få virksomheder med på listen, fordi det øger usikkerheden både for de oligarker, som går ind på den forkerte side med Putin (Ruslands præsident, red.), men også de virksomheder som begynder at investere i nogle af de områder, som bliver annekteret af Rusland.- Med det her signal gør man det meget, meget usikkert for dem at fortsætte investeringerne. Og det at stoppe investeringerne er et stærkt våben i forhold til at få normaliseret hele situationen, siger Lidegaard på vej ind til mødet.Vigtigt valg 25. majPå første del af mandagens møde deltager også organisationen OSCEs formand, schweiziske Didier Burkhalter, for blandt andet at tale om Ukraines planlagte præsidentvalg 25. maj.- Jeg tror ikke, vi kan overvurdere, hvor vigtigt det er at få gennemført de præsidentvalg 25. maj, siger Lidegaard og betegner en gennemførelse af valget som en markering af, at Ukraine faktisk er på vej det rigtige sted hen.

Den danske udenrigsminister siger samtidig, at det vil være en rød linje i forhold til, om EU går videre med mere omfattende økonomiske sanktioner mod Rusland, hvis valget 25. maj bliver obstrueret./ritzau/

Facebook
Twitter