'Lidt grotesk' - danskere stiller op til EU-valg i Storbritannien

To danskere stiller op til et britisk EP-valg, der ikke burde finde sted.

- Goddag, jeg er Kirsten fra the Green Party. Har du tænkt over, hvordan du vil stemme til EU-valget?

Kirsten de Keyser er dansker, tilhænger af EU og bor i London. Hun er ude at stemme dørklokker i sin valgkreds i den nordlige del af byen. Modtagelsen er ikke ligefrem venlig.

- Jeg gider ikke tale om det, lyder det surt fra en ældre mand i døren.

Men Kirsten de Kayser er tålmodig og fortsætter sit forsøg på at vinde hans stemme.

Som EU-borger kan man stille op til Europa-Parlamentet i andre EU-lande. Det gør Kirsten de Keyser i et valg, ingen troede ville finde sted, da Storbritannien for tre år siden stemte sig selv ud af det europæiske samarbejde.

Men det britiske parlament kan ikke blive enige om en skilsmisseaftale med EU, og så er briterne tvunget til EU-valg alligevel.

Brexit - 'Good luck with that'

Kirsten De Keyser er ikke overrasket over, at hun nu fører valgkamp til et valg, mange kalder absurd.

Storbritanniens forhold til EU er alt for kompliceret, til at brexit-tilhængerne bare sådan lige kan ødelægge det, mener hun.

- Når først du har strikket sådan en EU-sweater, så kan du ikke bare trævle den op. Du kan godt begynde, men "good luck with that", griner hun.

Kirsten og hendes parti mener, at valgmulighederne ved brexitafstemningen var forkert stillet op og ikke gav briterne et rimeligt grundlag at træffe beslutning på. Derfor vil de have en helt ny afstemning.

Den køber Henrik Overgaard Nielsen ikke. Han er også dansker og vi møder ham foran parlamentsbygningen, Westminster, hvor Brexit-modstandere og tilhængere som sædvanligt står og råber ad hinanden.

- Jeg kan ikke se, hvor diskussionen er, beslutningen er taget. Hvad hvis de vinder den næste afstemning, skal vi så have bedst af tre afstemninger eller bedst af fem, siger han med et smil.

Et spark i røven til politikerne

Henrik er medlem af det nystartede Brexit Party, der vil have brexit nu. Det er grundlagt af Storbritanniens brexitkonge Nigel Farage, der får en stor del af æren for at briterne sagde ja til at forlade EU.

Partiet ligger til at få omkring 35 procent af stemmerne, og dermed ser det ud til, at Storbritanniens mest inkarnerede EU-modstandere bliver de store vindere af pladserne i EU-Parlamentet.

- Theresa May har sagt 108 gange, at vi forlader EU den 29. marts, og det skete så ikke. Forhåbentlig får vi et vældigt godt valg, og det vil være et spark i røven til politikerne derinde, siger han og peger på parlamentsbygningen.

Han griner, da han får spørgsmålet om, hvad han egentlig vil lave i Bruxelles.

- Det, der er lidt grotesk, er jo, at hvis jeg bliver valgt, så vil jeg arbejde på at blive arbejdsløs.

Måske ubrugelig plads i parlamentet

I det nordlige London går Kirsten de Keysers forsøg på at vinde en ældre mand over til sin lejr ikke så godt. Hun spørger ham, om han er for eller imod brexit, men det rager ikke hende, lyder budskabet.

Hvis Storbritannien på et eller andet tidspunkt faktisk forlader EU, vil de britiske pladser i parlamentet forsvinde. Men udsigten til at hun vinder en plads, hun ikke kan bruge til noget, skræmmer ikke Kirsten de Keyser.

- Det kan jo ikke nytte noget at sige til sig selv, at dette her overhovedet ikke kommer til at ske, siger hun med et smil og banker på den næste dør.

Facebook
Twitter