Liget af Emmett Till gravet op 50 år efter hans død

Liget af en sort dreng er blevet gravet op, 50 år efter racister myrdede ham i Mississippi, og drabssagen er genoptaget. Drabet på Emmett Till var startskuddet for borgerrettighedsbevægelsen, der voksede sig stærk i løbet af 1960'erne.

Liget af et af de mest kendte ofre for volden i det racedeltesydlige USA, Emmett Till, er blevet gravet op i Chicago.

Det er sket, for at retsmedicinere omsider kan få en chance forat fastslå, at der er tale om de jordiske rester af den 14-årigesorte dreng, der blev myrdet af hvide racister i 1955, da hanbesøgte familie en sommerdag i landsbyen Money i statenMississippi.

To mænd frikendt

Liget af drengen blev fundet i floden Tallahatchie iMississippi.

To mænd blev dengang tiltalt for mordet, men frikendt efter enretssag, der ifølge mange juridiske eksperter var typisk på dettidspunkt i det raceopdelte syden.

Forsvareren havde held til at rejse tvivl om, at drengen varEmmett Till, og de to anklagede mænd blev frikendt af et hvidtnævneting på et lemfældigt grundlag.

Drengens mor var aldrig i tvivl om, at den døde dreng varhendes.

Fløjtede efter en hvid kvinde

Nu blev liget af drengen gravet op af forbundspolitiet FBI, mensvenner og familie bagved fulgte arbejdet med bøn og sang.

USA's justitsministerium har krævet sagen genoptaget, efter atnye oplysninger tyder på, at en større personkreds var involveret imordet på Emmett Till.

Han blev myrdet, fordi han angiveligt havde fløjtet efter enhvid kvinde på gaden.

Det er to filmdokumentarister, der har skabt blæst om den 50 årgamle sag. De har under optagelser sidste år i Mississippiindsamlet nyt bevismateriale, der viser, at ikke kun de to mænd,der blev frikendt, men også en større gruppe af mennesker havdetaget del i mordet.

Borgerrettighedsbevægelsen

Emmett Tills død blev startskuddet for borgerrettighedsbevægelsen,der voksede sig stærk i løbet af 1960'erne og kulminerede med enrække borgerrettighedsreformer.

Medierne greb historien i 1955, da Emmett Tills mor besluttedeat udstille drengens lemlæstede lig i en åben kiste i Chicago.

Emmett Till blev et tema for mange protestsangere i slutningenaf 1950'erne og begyndelsen af 1960'erne, bl.a. i Bob Dylans sang"The Death of Emmett Till".

Facebook
Twitter