Ligposer bruges som tæpper i Aleppo: Det er helvede på jord

Hospitaler i Aleppo er så pressede, at rengøringspersonalet udfører førstehjælp.

Nu er det farligere at opholde sig på et hospital i Aleppo end uden for et hospital. Der bliver bombet løs på hospitaler og sundhedsarbejdere, siger Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors. (Foto: Karam al-Masri © Scanpix)

Den seneste uge har været "den mest brutale uge" i den syriske borgerkrig, sagde den amerikanske FN-ambassadør, Samantha Power, i går.

I løbet af én uge er over 1000 blevet dræbt i luftangreb, og op mod 100.000 børn er fanget i byen, der efterhånden ikke er andet end ruiner.

- Det, vi ser i Aleppo, er det værste, vi har set i borgerkrigen i Syrien, og det siger ikke så lidt, siger Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors.

Den østlige del af byen bombes døgnet rundt på nær nogle få timer om natten. Og de mange ofre kan mærkes på hospitalerne, siger han.

- På hospitalerne bruger man nu ligposer som tæpper, fordi man ikke har andet. Sidste uge alene blev 880 sårede bragt ind på hospitalerne, hvoraf de 218 var børn. Rengøringspersonalet udøver førstehjælp, fordi der kun er 14 læger tilbage i byen.

Flere hospitaler bombarderet

I løbet af denne uge er flere hospitaler blevet ramt af bomber.

- Der ydes førstehjælp i gaderne. Der er ikke adgang til medicin og forbindinger, fordi det er ved at være løbet ud. Folk overlever på trods.

- De har ikke noget valg, for der er ingen muligheder for at få forsyninger ind, og der er ingen muligheder for at få forsyninger ud. Det kan nærmest betegnes som helvede på jorden.

Farligt på hospitalerne

Ifølge Anders Ladekarl har bydelen ikke kunne få regulære forsyninger udefra siden juni sidste år. Der er intet rent vand længere, og gas og elektricitet er også noget, der hører fortiden til.

Situationen kan nærmest ikke blive værre, end den er nu, siger han.

- Nu er det farligere at opholde sig på et hospital i Aleppo end uden for et hospital, fordi hospitalerne åbenbart også er legitime mål. Det er forbudt i forhold til Geneve-konventionen, men alligevel bliver der bombet løs på hospitaler og sundhedspersonale.

I dag afholdes en støttedemonstration klokken 14.00 på Christiansborg Slotsplads i København for ofrene og de mennesker, der stadig lever i Aleppo.

Facebook
Twitter