Lille parti afgør norsk regerings fremtid: Solbergs borgerlige regering bevarer flertal

Kristelig Folkepartis leder havde sat sin formandspost ind på at samarbejde med oppositionen.

Der var stor medieinteresse for partileder Knut Arild Hareide på Kristelig Folkepartis landsmøde i dag. (Foto: Larsen © Scanpix)

Statsminister Erna Solbergs regering kan ånde lettet op - alt tyder på, at den fortsat vil have flertal i Stortinget.

Det er netop blevet afgjort på det lille norske parti Kristelig Folkepartis højdramatiske landsmøde. Partiet holder, trods sine kun otte mandater ud af Stortingets 169 medlemmer, i praksis regeringens skæbne i sin hule hånd.

Det har siden valget i 2017 fra sag til sag lagt stemmer til statsminister Erna Solbergs regering. Ved afstemningen om en kommende finanslov vil partiets mandater sandsynligvis være afgørende for om regeringen kan fortsætte.

Men Kristelig Folkepartis formand, Knut Arild Hareide, chokerede sidst i september Norge, da han gjorde klart, at han mener, at partiet bedre kan få sine mærkesager igennem ved at indgå i et regeringssamarbejde med venstrefløjens Arbejderpartiet og Centerpartiet.

Ifølge Hareide ville det også forøge chancerne for at partiet fortsat er at finde i Stortinget efter næste valg. Kristeligt Folkeparti fik ved valget sidste år sit dårligste resultat siden det blev landsdækkende kort før anden verdenskrig.

Formanden trækker sig

Men nu har de delegerede på landsmødet besluttet at fortsætte med støtten til Erna Solberg, og det får konsekvenser i toppen af partiet.

Før afstemningen sagde Knut Arild Hareide nemlig, at han ville trække sig som partileder, hvis han på partiets landsmøde ikke fik flertal for sit forslag.

Det løfte leverede han på i en tale efter afstemningen, hvor delegaterne skulle tage stilling til om man skulle gå i forhandlinger om at blive aktiv del af den borgerlige regering, eller vende sig til venstrefløjen.

Hareides forslag fik 90 stemmer, imod stemmerne fra 98 delegerede, som hellere vil have at partiet bliver egentlig regeringspartner med Solberg.

Hareide har været særlig kritisk over for den rolle, det højrepopulistiske Fremskrittspartiet har spillet i den nuværende regering.

Højrefløjen i Kristelig Folkeparti omfatter begge næstformænd. De er blandt andet blevet sat en stramning af abortlovgivningen i udsigt af Erna Solberg.

Facebook
Twitter