Lilleholt inden klima-slutspurt: Ulande skal levere mere

Klimaforhandlingerne spidser til i Paris, hvor verdens lande er samlet til FN's klimatopmøde.

Lande som Indien og Qatar skal bidrage mere til en klimaaftale, siger klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Flere af verdens fremadstormende økonomier bliver nødt til at stramme sig an, hvis verden skal blive enig om en klimaaftale.

Det er meldingen fra klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der er taget til Paris for at deltage i klimaforhandlingernes slutspurt.

- Hvis det her skal lykkes, så skal de stærkeste af udviklingslande også bidrage. Det er lande som Indien og Qatar, som ikke længere er udviklingslande, selvom de formelt set stadig er det i FN-systemet, siger ministeren, efter det seneste forhandlingsudspil blev præsenteret i går.

- Det kan ikke nytte noget med bløde formuleringer om, at de har mulighed for at bidrage. De skal yde efter evne og efter de muligheder, de har som lande, siger ministeren.

Udover konflikten mellem i- og ulande er det fortsat spørgsmålene om klimafinansiering og langsigtede klimamål, som mangler at blive afklaret.

Danmark og EU har dog justeret sin kurs i forhold til, hvor meget temperaturen må stige med frem mod år 2100. Hidtil har målet været en temperaturstigning på to grader celsius.

Men nu skal en temperaturstigning på blot 1,5 grader celsius også ”reflekteres i teksten”, siger klimaministeren.

- Vi anerkender, at det vil få store konsekvenser for mange udviklingslande, hvis temperaturen kommer til at stige med mere end 1,5 grad.

Det næste udspil bliver præseneret i dag klokken 15.00.

Facebook
Twitter