Lillian Kretz efter fire år til Manafort: Et kapitel i en historie vi ikke kender til fulde

Præsident Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort er natten til fredag blevet idømt fængsel i 47 måneder.

Manafort har i årtier tjent millioner af dollar på lobbyarbejde i Washington samt som rådgiver for udenlandske ledere. (Foto: Brian snyder © Scanpix)

Et kapitel i en historie vi endnu ikke kender til fulde.

Sådan lyder det fra DR's USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz, efter USA's præsident, Donald Trumps, tidligere kampagnechef Paul Manafort er blevet idømt fængsel i 47 måneder.

For syv måneder siden fandt en føderal domstol i delstaten Virginia ham skyldig i blandt andet bedrageri, skatteunddragelse og hvidvaskning af penge. I dag kom strafudmålingen så.

Sagen har ikke umiddelbart noget med Rusland-undersøgelsen at gøre, bortset fra at beviserne mod Paul Manafort er dukket op i forbindelse med den særlige anklager, Robert Muellers, efterforskning.

Og derfor kan den alligevel ende med at få betydning for den amerikanske præsident, vurderer Lillian Gjerulf Kretz.

- Det er kommet frem, at Paul Manafort har løjet om et møde med en russisk forbindelse under valgkampen i 2016. Et møde, hvor han angiveligt skulle have udleveret oplysninger til russeren, og som Robert Muellers hold af anklagere siger havner lige i hjertet af den her undersøgelse, siger hun.

50 timers afhøring

Anklageren havde på forhånd krævet en straf på 19 til 25 år i fængsel, men det afviste dommeren som "overdrevet".

69-årige Paul Manafort har i årtier tjent millioner af dollar på lobbyarbejde i Washington samt som rådgiver for udenlandske ledere. Herunder for den tidligere pro-russiske præsident for Ukraine, Viktor Janukovitj.

  • Paul Manafort bestred i en periode posten som Donald Trumps kampagnechef i 2016. (Foto: Rick Wilking © Scanpix)
  • 69-årige Manafort modtog sin straf siddende i en kørestol. (Foto: Stringer . © Scanpix)
1 / 2

Det var blandt andet hans tætte forbindelse til den tidligere ukrainske præsident, som i august 2016 kostede ham jobbet som Donald Trumps kampagnechef.

Og det var samme forbindelse, der bragte ham i søgelyset hos den særlige anklager Robert Mueller, der har brugt det tunge juridiske skyts mod Paul Manafort for at få ham til give informationer, der kan bruges mod Donald Trump, siger Lillian Gjerulff Kretz.

- Til forskel fra en lang række andre dømte nøglepersoner fra præsidentens kampagne og inderkreds har Paul Manafort ikke samarbejdet fuldt ud med den særlige anklager på trods af, at han har tilbragt flere end 50 timer sammen med Robert Mueller, siger hun.

Ifølge den særlige anklager har Paul Manafort ikke leveret nye oplysninger, men til gengæld løjet om afgørende forhold.

Ny dom i Washington

Selvom Paul Manafort nu har modtaget sin straf, slutter sagen for den tidligere kampagnechef ikke her.

I sidste måned slog en føderal dommer i Washington ligeledes fast, at Manafort bevidst havde løjet over for efterforskerne og en føderal storjury i forbindelse med Rusland-undersøgelsen.

Derfor skal Paul Manafort i næste uge endnu engang stå over for en dommer. Denne gang er strafferammen ti år, siger Lillian Gjerulf Kretz.

- Det endelige punktum omkring Paul Manafort bliver først sat, når den særlige anklager afleverer sin rapport, siger Lillian Gjerulf Kretz.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk