Lima lider af akut vandmangel: Nu skal tåge afhjælpe problemet

Abel Cruz fik en ide, der måske kan skaffe millionbyen i ørkenen mere vand.

Man ser dem med det samme, når man bevæger sig ud i Limas forstæder, der ligger som støvede slumbyer på bjergsiderne, der omringer byen.

De store grønne net står over alt og spejder udover byen. Nettene er en slags tåge-fangere, som kan lave tåge om til vand.

Klimaforandringer og stor befolkningsvækst betyder, at mange af verdens storbyer lider under akut mangel på vand. I Perus hovedstad, Lima, lever to af de 10 millioner indbyggere permanent uden vand i hjemmet.

Manden, der har fået idéen til at fange Limas tåge er Abel Cruz, der leder bevægelsen ”Peruanere uden vand”.

Han er selv vokset op under fattige kår i en lille landsby ikke langt fra den verdensberømte inkaby Machu Picchu. Hans mor var alene med tre drenge, og de måtte på skift hente vand langt fra hjemmet i spande og dunke. Senere flyttede Abel Cruz til Lima og fik sit eget hus i en af forstæderne.

Abel Cruz, leder af bevægelsen ”Peruanere uden vand”. (Foto: Kristian Almblad, DR Nyheder)

En dag opdagede Abel, at de net han havde spændt rundt om sit hus for at markere, hvor hans grund gik til - havde store vandråber om morgenen, når tågen var passeret i løbet af natten.

- Og der lå endnu mere vand under nettene. Jeg sagde til mig selv i det øjeblik: Her er svaret på alle Limas vandproblemer. Tågen er jo vand, der bare er fanget i luften, fortæller Abel Cruz, mens han er i gang med at skære et af de store grønne net til.

I dag skal der installeres to store tågefangere i Lima-forstaden Villa Maria del Triunfo. Bjergsiden er indhyllet i tæt tåge og de 50 familier, der fremover skal få deres vand fra tågen er mødt op for at hjælpe til.

Egentlig er det lidt skørt, at man har lagt en storby midt i en ørken. Men det er faktisk præcis hvad Lima er – en millionby i en ørken.

Godt nok ligger Perus hovedstad ud til Stillehavet, men klimaet er næsten som i en ørken. Det regner kun ganske få dage om året. Til gengæld har byen altid fået sit vand fra de store vandreserver og floder, der stammer fra smeltevand fra is og sne i Andesbjergene.

Men klimaforandringer betyder, at der er mindre is i bjergenes gletchere og dermed også mindre vand til Lima. Samtidig vokser og vokser Perus hovedstad. Det, kombineret med et elendigt distributionssystem af vand, betyder, at flere og flere af storbyens indbyggere lever uden vand i hjemmet. Man skønner at cirka to millioner af byens indbyggere er uden vand.

En af dem, der i dag er mødt op for at hjælpe Abel Cruz med at sætte den nye tågefanger op, er 53-årige Julia Cardenas. Hun bor med sin mand i et lille træhus på skrænten over os.

- Man kan jo ikke leve uden vand. Når det for en gangs skyld regner, samler vi vand fra tagets tagrende i spande og baljer. Men de fleste dage må jeg gå omtrent en kilometer ned af bjerget til dem, der har vand og låne af dem, fortæller Julia.

Julia Cardenas, er 53 år gammel og bor med sin mand i et træhus i en forstad til Lima. Hun har netop fået opsat et tåge-net til opsamling af vand. (Foto: Kristian Almblad, DR Nyheder)

Hun hun hjælper Abel Cruz med at måle de grønne net op. Fem gange fem meter skal de være. Nettene er samme type, som vi kender i Danmark fra f.eks. stilladsarbejder eller byggepladser.

De spændes ud mellem store træpæle med en tagrende under nettet. Her samles det vand, der drypper ned fra den tåge, der rammer nettet. Fra tagrenden fører en slange vandet ned i en storvandbeholder.

Abel Cruz fortæller, at de samlede udgifter til en af de store tågefangere er ca. 600 danske kroner. Og så holder de ellers fem år, hvis det bliver vedligeholdt. Altså en yderst billig og bæredygtig løsning. Og løsningen er særligt effeltiv her i Lima, hvor der otte-ni måneder om året er tåge stort set hver nat og morgen.

- Vi er begunstiget af rigtig mange dage med tåge, men nettene her vil også kunne virke andre steder i verden, hvor der er tåge, siger Abel Cruz. Han håber andre storbyer i verden kan bruge løsningen eller i det mindste blive inspireret af det simple projekt fra Lima.

Indtil videre leverer de store grønne net vand til over 5.000 familier i den peruanske hovedstad. Og efter fire timers fælles arbejder er Abel og de 50 familier fra Villa Maria del triunfo også klar til at rejse en tågefanger. Endnu et grønt net troner over Lima – og når tågen passere i nat, vil der helt lydløst dryppe vand ned i den nye vandbeholder.