Lisbet Palmes død kan påvirke efterforskning af Palme-mordet

Lisbet Palme stod ved siden af sin mand, Olof Palme, da han blev skudt i 1986.

Lisbet Palme fotograferet under et pressemøde i København i 1996. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Lisbet Palme, enke efter Sveriges tidligere statsminister Olof Palme, er død efter kort tids sygdom, skriver nyhedsbureauet TT.

Hun blev 87 år gammel.

Lisbet Palme var gift med Olof Palme fra 1956 frem til hans død den 28. februar 1986.

Her stod hun ved siden af sin mand, da han blev skudt og dræbt efter en biograftur i det centrale Stockholm. Hun blev selv såret af skud, før drabsmanden løb fra gerningsstedet.

Lisbet Palme var uddannet psykolog og trænet i observation, og to gange udpegede hun Christer Pettersson som manden, der skød og dræbte hendes mand.

Se videoen, hvor Lisbet Palme blandt andet ses med sin mand, den tidligere svenske statsminister Olof Palme.

Tilbageslag for efterforskningen

Byretten dømte Christer Pettersson til livsvarigt fængsel i 1986, men i appelsagen tre måneder senere troede landsretten ikke på Lisbet Palmes vidnesbyrd.

Da en appel fra anklagemyndigheden i Sverige om at gennemføre en ny retssag mod Pettersson kom for den svenske højesteret i 1986, blev den afvist.

Beviserne var for svage, lød begrundelsen.

Christer Pettersson døde i 2004, og mordet er stadig uopklaret.

Lisbet Palmes død gør det endnu sværere at komme til bunds i efterforskningen for chefanklager Krister Petterson, der står i spidsen for Palmegruppen, som fortsat er i gang med at udrede drabet på Olof Palme.

- Det er interessant, at Palme-anklageren ønskede at tale med Lisbet Palme til det sidste, på trods af hendes overbevisning om, at Christer Pettersson var gerningsmanden. Overvejede hun sin mening? Og kan efterforskerne nu få svar på deres spørgsmål? Hendes død kan vise sig at være et tilbageslag for efterforskningen, siger Gunnar Wall, der har skrevet bøger om Palme-mordet, til Expressen.

Sveriges statsminister i sorg

Hele dagen er det løbet ind med kondolencer på den anden side af Øresund.

Den fungerende svenske statsminister, Stefan Löfven, har udtrykt sin sorg over tabet af Lisbet Palme.

Sammen med Sveriges statsminister, Stefan Löfven, deltog Lisbet Palme i 2016 i en mindehøjtidelighed for 30-årsdagen for mordet på Olof Palme. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Ritzau Scanpix) (Foto: 10030 Jonas Ekströmer/TT © Scanpix)

Især på grund af hendes store indsats for børns rettigheder ved blandt andet at sikre, at FN's konvention om barnets rettigheder blev vedtaget i 1989.

- Det er med stor sorg, at jeg har taget imod beskeden om Lisbet Palmes bortgang.

- At værne om barnets ret er stadig en politisk opgave. Jeg føler, at den bedste måde at ære Lisbet Palmes minde på er at fortsætte arbejdet med den størst mulige kraft, siger Löfven ifølge Ritzau.

Også dronning Silvia beklager Lisbet Palmes død.

- Lisbeth Palme var en dejlig person, hvis død jeg er ked af. Jeg havde det privilegium at møde hende ved flere lejligheder, og beundrede hendes dybe engagement i børns rettigheder, udtaler dronning Silvia til SVT.

Facebook
Twitter