LISTE 4 bud på mænd der skal hjælpe Trump med at lede USA

Trumps sejr er kun et døgn gammel, men amerikanske medier spekulerer allerede i, hvem han vil sætte på sit ministerhold.

Donald Trump sammen med potentielle medlemmer af hans kabinet. Manden med brillerne er New York Citys tidligere borgmester, Rudy Giuliani, mens New Jersey-guvernøren Chris Christie er i rødt slips til højre. (Foto: BRYAN R. SMITH © Scanpix)

Angiveligt var han bange for at gå i gang før tid af frygt for at jinxe, altså tage forskud på sejren, så skæbnen ikke gav ham den.

Men onsdag morgen mødtes Trump ifølge amerikanske medier med sine rådgivere for at diskutere, hvem han skal lede USA sammen med.

Og forrest i køen, når der skal uddeles ministerposter, står dem, der støttede Trump, dengang de fleste var imod ham.

Ifølge den amerikanske tv-station NBC, der har talt med tre anonyme kilder, har kredsen af rådgivere de seneste dage dog tyvstartet og indsnævret feltet. De mest sikre navne er dem, der har støttet Trump, og flere af dem har været nævnt som potentielle vicepræsidentkandidater, før valget faldt på Mike Pence.

Justitsminister?

Rudy Giuliani blev i 90'erne kendt for at sætte New Yorks kriminelle bag tremmer. (Foto: Mike Segar © Scanpix)

Mest fremtrædende er New Yorks tidligere borgmester Rudy Giuliani, der blev anerkendt i hele verden for sin håndtering af terrorangrebet mod World Trade Center 11. september 2001.

Ifølge tv-stationens kilder er han udset til at blive justitsminister, hvilket netmediet Politico også spekulerer i. Og det var da også netop for sin hårdhændede facon overfor New York Citys kriminelle, at han blev kendt som borgmester. En post, han bestred 1994-2001, hvorefter han slog sig med sikkerhedsrådgivning og investeringer. I 2008 stillede han selv op som kandidat til det republikanske primærvalg, hvor John McCain dog vandt.

Udenrigsminister?

Newt Gingrich ledede oppositionen under Bill Clintons præsidentperiode. (Foto: TAMI CHAPPELL © Scanpix)

Newt Gingrich har en doktorgrad i europæisk historie og var i fire år formand for Repræsentanternes Hus, i 1995-1999, hvor han også fremstod som lederen af oppositionen til daværende præsident Bill Clinton. Nu står han ifølge NBC's og Politicos kilder til at blive udenrigsminister.

I 2012 stillede Newt Gingrich op som kandidat til det republikanske primærvalg. Han tabte dog til Mitt Romney, blandt andet efter en skandale om, at Gingrich havde været utro.

Forsvarsminister?

Michael Flynn har tidligere ledt en afdeling for millitære efterretninger. (Foto: © Gary Cameron / Reuters © Scanpix)

Den pensionerede 59-årige generalmajor Michael Flynn var - sammen med Gingrich og guvernør Chris Christie - med i opløbet om at blive kandidat til vicepræsidentposten, og han deltog også i den første sikkerhedsbriefing, som Trump modtog fra FBI som præsidentkandidat. Nu er han angiveligt i spil til at blive forsvarsminister, alternativt national sikkerhedsrådgiver. Det er på trods af, at han har været registreret demokrat.

Chris Christie er også en del af Trumps inderkreds, men hans forbindelse til den såkaldte Bridgegate-skandale i New Jersey, har sat spørgsmålstegn ved hans politiske fremtid.

Stabschef?

En noget overrasket Reince Pribus fik overladt mikrofonen til Trumps sejrstale, hvorefter han bød velkommen til "præsident Trump". (Foto: Jim WATSON © Scanpix)

I sin sejrstale overlod Donald Trump mikrofonen til formanden for Republikanernes Nationale Komité (RNC), 44-årige Reince Pribus. Han opnåede netop Trumps tillid ved at bakke op om den daværende præsidentkandidat, mens andre topfolk i det republikanske parti lagde afstand til ham. Nu er han muligvis kommende stabschef, en magtfuld nøgleposition, der fungerer som assistent til præsidenten.

.. og så det løse

Trumps kampagne har været et oprør mod hele det politiske etablissement, derfor forventes han også at hente kabinetmedlemmer i det private erhvervsliv. Blandt andet skulle rådgiverne stærkt overveje den 74-årige oliefyrste Forrest Lucas som indenrigsminister, ifølge Politico. Den stilling skulle Trumps egen søn Donald Trump Jr. dog også have set sig lun på, ligesom Tea Party-dronningen Sarah Palin, der var vicepræsidentkandidat i 2012, angiveligt også skulle have været oppe og vende.

En anden gammel kending er kirurgen Ben Carson, der stillede op mod Donald Trump i primærvalget. Han rygtes som bud på enten sundhedsminister eller uddannelsesminister. I den mere kontroversielle ende finder man navnet Myron Ebell. Han er klimaskeptiker, men medier som politico peger på ham som en mulig chef for EPA, der er myndigheden ansvarlig for miljøbeskyttelse.

Som et bud for Homeland Security, der blev etableret efter terrorangrebene i 2001, nævnes den konservative sherif fra Milwaukee County i Wisconsin - David Clarke. Clarke, der selv er sort har været yderst kritisk over for bevægelsen Black Lives Matter, som han blandt andet har kædet sammen med terrororganisationen IS.

Angiveligt går rådgivningsholdet efter at finde den rette kombination af kandidater, der kender den politiske proces og ved, hvordan spillet fungerer - folk, der kun ruske lidt i det hele.

Siden hovedpersonen Donald Trump angiveligt ikke har været inde over diskussionerne endnu, kan meget endnu ske. Og da NBC ringede til hans kampagne for at få informationerne bekræftet, svarede en talsmand, at "intet af dette er korrekt."

FacebookTwitter