LISTE 4 faktiske Donald Trump-kovendinger

Donald Trump har tilsyneladende ændret holdning til en række emner, siden han blev valgt som USA's kommende præsident.

Noget tyder på, at Donald Trump har ændret holdning til en lang række sager. (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

Den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, har skruet kraftigt ned for den ligefremme og hårde retorik, som han efter manges mening førte i den benhårde valgkamp mod Demokraten Hillary Clinton.

Siden det stod klart, at Donald Trump ville blive USA’s 45. præsident, har New York’eren tilsyneladende også ændret holdning til en lang række løfter, han lovede sine vælgere under valgkampen.

CNN har sammenlignet, hvad Donald Trump sagde om en række emner under valgkampen, og hvad han siger nu, hvor han formelt er valgt som kommende præsident.

Klimaforandringer

Donald Trump kaldte klimaforandringer et "svindelnummer" opfundet af kineserne, før han begyndte sin valgkampagne.

Trump under valgkampen: I et interview med Washington Post i marts, sagde han:

- Jeg tror, at vejret forandrer sig. Jeg tror ikke så meget på menneskeskabte klimaforandringer.

Og i maj udtalte Trump, at han ville "aflyse" den indgåede klimaaftale fra Paris.

Trump nu: Om klimaaftalen indgået i Paris siger Trump til The New York Times:

- Jeg har et åbent sind omkring den (klimaaftalen red.). Vi skal kigge på den omhyggeligt. Jeg har et meget åbent sind.

Da Donald Trump bliver spurgt om den videnskabelige konsensus omhandlende menneskelig aktivitet og klimaforandringer, svarer han:

- Jeg tror, det er forbundet. Der er noget om det. Det kommer an på, hvor meget det betyder, og hvor meget det kommer til at koste vores virksomheder.

Undersøgelse af Hillary Clinton

Under valgkampen angreb Donald Trump igen og igen Hillary Clintons brug af en privat emailserver, hvilket fik Trump-tilhængere til at råbe "lock her up!" under hans vælgermøder.

Trump under valgkampen: Under den anden præsidentkandidatdebat sagde han:

- Hvis jeg vinder, vil jeg give ordre til rigsadvokaten om at finde en særlig anklager, som skal kigge på din sag, fordi aldrig har der været så mange løgne og så meget bedrag.

Han tilføjede under samme debat, at Clinton "ville blive fængslet", hvis han var præsident.

Trump nu: Om en undersøgelse af Hillary Clinton, sagde Trump i tirsdags til The New York Times:

- Jeg vil se fremad, jeg vil ikke kigge tilbage. Og jeg vil ikke skade 'The Clintons'. Det vil jeg virkelig ikke. Hun har været meget igennem. Det er bare ikke noget, som jeg føler meget stærkt for.

Obamacare

Et af Donald Trumps stærkeste valgløfter var, at han ville ophæve og erstatte sundhedsreformen som populært kaldes Obamacare.

Trump under valgkampen:

- Rigtige forandringer begynder med en øjeblikkelig ophævelse og erstatning for Obamacare, sagde Donald Trump på valgnatten.

Trump nu: Enten vil Obamacare blive "ændret, ophævet eller erstattet," fortalte Trump til The Wall Street Journal, hvor han samtidig roste dele af reformen, som han planlægger at holde fast i.

Waterboarding

Donald Trump har flere gange sagt, at den amerikanske efterretningstjeneste burde være mere hårdhændede i kampen mod terrorisme og blandt andet bruge forhørsteknikker som waterboarding.

Trump under valgkampen:

- Jeg vil bringe waterboarding tilbage, og jeg vil bringe noget tilbage, der er meget værre.

Trump nu: Efter en samtale med en mulig kandidat til posten som forsvarsminister, tidligere general James Mattis, har Trump tilsyneladende fået et andet syn på sagen.

- Jeg var overrasket. Han sagde: ”Jeg har aldrig fundet det brugbart. Giv mig en pakke cigaretter og et par øl, og jeg kan gøre det bedre end med tortur.” Jeg blev meget overrasket af det svar, siger Donald Trump til New York Times.

FacebookTwitter