LISTE Fire tilfælde, hvor kryptovaluta har været involveret i bortførelser

Den norske sag er ikke den første, hvor kidnappere kræver løsesummen udbetalt i kryptovaluta.

Nogle former for kryptovaluta kan ikke spores og tiltrækker derfor kriminelle. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

I ti uger har en 68-årig norsk kvinde været forsvundet.

På et pressemøde tidligere i dag oplyste norsk politi, at kidnappere angiveligt kræver 67 milliarder kroner i kryptovalutaen 'monero' for at løslade Anne-Elisabeth Falkevik Hagen.

Det er første gang, Norge oplever en kidnapning, hvor løsesummen kræves i kryptovaluta, men det er en metode, som kriminelle længe har gjort brug af i resten af verden.

1

13-årig bortført i Sydafrika

En søndag i maj sidste år er 13-årige Katlego Marite ude at lege foran sit hus i det nordøstlige Sydafrika.

Pludselig kører en bil op på siden af ham. Tre maskerede mænd trækker drengen ind i bilen og lader en lap papir falde ud på jorden, før de kører væk i høj fart.

De kræver 15 bitcoins, som på det tidspunkt svarer til knap 800.000 kroner, for at løslade ham.

Familien er fortvivlede, for de har aldrig hørt om bitcoins før.

Fire dage senere bliver Katlego Marite fundet kort fra familiens hjem. Det er uklart, om familien endte med at betale løsesummen.

2

Bitcoin-ekspert kidnappet - for bitcoins

Russiskfødte Pavel Lerner boede i Spanien og Polen, men havde også et kontor i Ukraines hovedstad Kiev, som han jævnligt besøgte.

Det er, da han forlader Kiev-kontoret, at han i december 2017 bliver bortført af mænd i elefanthuer.

Det er ikke tilfældigt, at det er lige netop Pavel Lerner, der bliver kidnappet - og heller ikke at kidnapperne kræver løsepenge i form af bitcoins. Den 40-årige russer er nemlig ekspert i kryptovaluta og ansat hos bitcoinbørsen EXMO.

Efter tre dage i fangenskab bliver Pavel Lerner løsladt. På det tidspunkt har en ukendt person betalt godt 6,5 millioner kroner i bitcoins til gerningsmændene.

3

Fem uger i fangeskab på Costa Rica

I januar 2015 bliver den 45-årige canadier Ryan Piercy kidnappet i det mellemamerikanske land Costa Rica, hvor han er flyttet til for at arbejde.

Han bliver tilbageholdt i fem uger i et område nord for hovedstaden San José. Her tilbringer han det meste af tiden lænket til et træ.

Alt imens kræver kidnapperne at få udbetalt løsesum i bitcoins. I første omgang lyder kravet på 500.000 dollars.

Det er uvist, hvor mange penge familien ender med at udbetale. Men kidnapperne bruger et avanceret system, hvor Piercys familie først sender kontanter til en række lande gennem Western Union.

Pengene ryger først til Egypten, Ukraine og Rumænien, hvor kurerer, som er blevet hyret anonymt på internettet, tager imod kontanterne og sætter pengene ind på forskellige bitcoin-konti.

4

Model skulle sælges som sexslave

Den 20-årige fotomodel Chloe Aylin tror, hun er mødt op til en almindelig modelopgave i Milano i juli 2017.

Men i stedet får hun heste-bedøvelsesmidlet ketamin og bliver smidt ned i en stor sæk.

Derefter transporterer den 30-årige gerningsmand hende til en gård i Piemonte-regionen, hvor han holder hende fanget.

Planen er ifølge den efterfølgende dom at sælge fotomodellen for 300.000 euro i bitcoins på en markedsplads på det mørke internet. Kidnapperen regner med at finde en mellemøstlig rigmand, der vil betale det store beløb for at få en blond sexslave.

Planen mislykkes dog, og efter seks dage bliver fotomodellen afleveret på det lokale britiske konsulat. Gerningsmanden får 16 års fængsel.

Facebook
Twitter