LISTE Verden over rammes magtfulde mænd af #metoo

Dag efter dag træder mænd tilbage eller bliver fyret efter anklager om sexchikane.

Skandalen med Hollywood-producenten Harvey Weinstein har sat gang i et globalt opgør med sexchikane.

Under hashtagget #metoo har tusindvis af kvinder og mænd over hele verden delt historier på sociale medier om, hvordan de er blevet udsat for seksuelle overgreb eller tilnærmelser mod deres vilje.

I samme takt vokser listen af kendte, politikere og chefer, som går af, mister opgaver, politiundersøges eller fyres.

Her er et overblik:

Andy Signore

Manden bag bag Screen Junies og de populære netserier Honest Trailers, Andy Signore, er blevet fyret, efter at fem kvindelige medarbejdere på produktionsholdet har rapporteret om sexovergreb. En af kvinderne fortæller, at Andy Signore har truet med at fyre hendes kæreste, hvis hun fortalte noget.

Brett Ratner

Seks kvinder har anklaget 48-årige Brett Ratner, som har instrueret flere Hollywood-film og musikvideoer for kendte, for seksuelle overgreb i en periode, der strækker sig fra 1990'erne til 2010.

Filmselskabet Warner Bros. har afbrudt samarbejdet med instruktøren og har valgt ikke at forlænge en aftale, der er 450 millioner dollars værd. Playboy Enterprise har også indstillet samarbejdet med Brett Ratner, der skulle have instrueret en film om Hugh Hefner.

Charles Dutoit.

Charles Dutoit

Den berømte dirigent af Londons Royal Philharmonic Orchestra har forladt sin post næsten to år før hans kontrakt løber ud.

Seks kvinder har stået frem og beskyldt den 81-årige dirigent for at have forgrebet sig på dem i årene 1985-2010, men den schweizisk fødte musiker nægter alt. Alligevel stoppede samarbejdet med det berømte symfoniorkester før tid, ligesom flere andre symfoniorkestre har valgt at afbryde samarbejdet med Dutoit, efter anklagerne er kommet frem.

Charlie Rose

Den 75-årige prisvindende og respekterede amerikanske journalist og tv-vært Charlie Rose, der er én af værterne på 'CBS This Morning' og reporter på CBS-programmet '60 Minutes', er blevet fyret som vært på CBS.

PBS og Bloomberg LP har valgt at stoppe udsendelserne med tv-showet 'Charlie Rose' og kort efter fyringen fra CBS meldte PBS ud, at man har valgt at stoppe samarbejdet med Rose.

Det sker, efter at otte forskellige kvinder, hvoraf de tre står frem med navn, har anklaget ham for sexchikane i forbindelse med produktionen af 'Charlie Rose'-showet, som var på skærmen fra slutningen af 90'erne og indtil 2011.

Charlie Rose bliver blandt andet anklaget for uanstændige telefonopkald, for at have vist sig nøgen foran kvinderne og for at have befamlet kvinderne på blandt andet inderlår og bryster.

(© (c) Getty images)

Chris Savino

Den amerikanske tv-kanal Nickelodeon, der er kendt for at sende tegnefilm og spilleserier, har fyret produceren af showet Loud House, Chris Savino, efter anmeldelser om seksuelle tilnærmelser fra 12 kvinder, der mener, at Chris Savino har opført sig "upassende".

Garrison Keillor

Radio-entertaineren på MPR og forfatteren Garrison Keillor, som er tidligere vært i det amerikanske radioprogram "A Prairie Home Companion," er blevet afskediget på baggrund af en beskyldning om upassende adfærd.

MPR vil desuden også stoppe genudsendelser af Keillors produktioner, ligesom radiostainonen vil stoppe udsendelser og distribuering af hans program "The Writer's Almanac". Ifølge MP gælder de beskyldninger, som rettes mod Keillor, hans tid som producer af "A Prairie Home Companion". MPR har fået et uafhængigt advokatfirma til at undersøge sagen.

(© Il De France)

Gilbert Cuzou

Den 34-årige franske regionspolitiker Gilbert Cuzou er blevet anklaget for sexchikane af to tidligere kvindelige medarbejdere.

Efter anklagerne har hans parti ekskluderet ham.

Harvey Weinstein

Omkring 30 kvinder har indtil videre rejst anklager mod den amerikanske Hollywood-producent, som anklages for sexkrænkelser og overgreb. Han har indgået mindst otte forlig med kvinder, som har anklaget ham for uønsket seksuel kontakt og sexchikane over tre årtier.

Harvey Weinstein er blevet fyret fra sit eget produktionsselskab og bortvist fra Oscar-akademiet. Både amerikansk og britisk politi efterforsker nu sagerne.

James Levine

The Metropolitan Opera i New York har suspenderet sine forbindelser til dirigent og tidligere musikdirektør igennem 40 år James Levine.

Det sker, mens man afventer en undersøgelse af flere påstande om seksuelle overgreb mod ham.

James Toback

Over 300 kvinder er stået frem med anklager om voldtægt og sexchikane mod den amerikanske instruktør James Toback. Skuespillerinder som Selma Blair, Rachel McAdams og Julianne Moore har delt, hvordan Toback har inviteret kvinderne op på sit hotelværelse for at diskutere en rolle, hvorefter han har forgrebet sig på dem.

Beverly Hills Police har indledt en undersøgelse af sagerne.

(Foto: © MIKE NELSON, Scanpix)

Jeffrey Tambor

Den Emmy- og Golden Globe-vindende skuespiller Jeffrey Tambor er blevet anklaget for sexchikane af to kolleger.

Det får ham nu til selv at forlade den roste Amazon-serie ’Transparent’, hvor han spiller hovedrollen som en familiefar, der springer ud som transperson.

Det er en tidligere assistent på serien, Van Barnes, og medskuespilleren Trace Lysette, der i sidste uge beskyldte Tambor for uacceptabel og befamlende opførsel.

Amazon har iværksat en undersøgelse af anklagerne og i sidste uge bakkede en af seriens manuskriptforfattere, Our Lady J, de to kvinder op.

John Besh

Kendiskokken John Besh har trukket sig fra sit restaurant imperium Besh Restaurants, som han har grundlagt og været med til at drive, efter at 25 nuværende og tidligere ansatte efter eget udsagn er blevet krænket af kokken.

(Foto: © tony Gentile, Scanpix)

John Lasseter

Animationschef i filmkoncernen Disney, John Lasseter, der var instruktør på animationsfilm som 'Toy Story' og 'Toy Story 2 og har produceret animationsfilm som 'Frost', 'Biler' og 'Monsters, Inc.', har taget orlov i seks måneder.

Det sker, efter at han i en rundskrivelse har indrømmet, at han har fået sine medarbejdere til at føle sig 'nedgjorte eller ubekvemme' ved at give dem uønskede knus.

Kevin Spacey

Netflix har aflyst sjette sæson af House of Cards og har afbrudt alt samarbejde med den amerikanske skuespiller Kevin Spacey. Det sker, efter at skuespilleren Anthony Rapp tidligere på ugen beskyldte Kevin Spacey for at have gjort seksuelle tilnærmelser mod ham til en fest i 1986, da Anthony Rapp var 14 år.

Efterfølgende har otte personer på holdet bag House of Cards fortalt, at de har oplevet seksuelle krænkelser fra Spacey, og at han "forgiftede" arbejdsmiljøet.

I en undersøgelse fra Teatret Old Vic i London, hvor Kevin Spacey gennem 11 år var ansat som kunstnerisk leder, svarer 20 personer, at Spacey har udsat dem for "upassende opførsel", og at de ikke tidligere har følt, at de kunne stå frem.

International Emmy Award besluttede forud for uddelingen af de internationale Emmy-statuetter 20. november, at Spacey ikke som planlagt ville få en særlig pris.

Spacey er også blevet taget ud af Ridley Scott's film 'All The Money in the World' bare én måned før, filmen er sat til at ramme biograferne.

Knight Landesman

Forlægger og udgiver af Artforum magazine, Knight Landesman på 67 år, har forladt sin stilling, da han ifølge en tidligere kvindelig ansat gentagende gange har sendt "chikanerende" beskeder, både før og efter hun var ansat på Artforum Magazine, og selvom hun bad ham stoppe.

En gruppe af andre forelæggere på magasinet har i en fælles erklæring skrevet, at Knight Landesman har haft "uacceptabelt adfærd og været med til at skabe et ubehageligt arbejdsmiljø"

(© AFP or licensors)

Larry Hassar

Larry Hassar var i en årrække læge for USA's bedste gymnaster med tilknytning til Michigan State University og det amerikanske gymnastikforbund, USA Gymnastics.

Flere end 100 piger og kvinder har rettet anklager om seksuelt misbrug mod Larry Hassar, som nu er blevet dømt for besiddelse af børneporno og syv tilfælde af seksuelt misbrug af mindreårige.

Inspireret af #MeeToo-kampagnen er flere af USA's guldvindende gymnaster fra OL stået frem og har anklaget Hassar for overgreb.

Leon Wieseltier

Den legendariske litteraturredaktør på The New Republic, Leon Wieseltier, er blevet beskyldt for "upassende adfærd" af en række medarbejdere på magasinet. Anklagen har fået investorer til at trække støtten til Leon Wieseltiers nye tidsskrift, der efter planen skulle lanceres i november.

Louis C.K

Den prisvindende amerikanske komiker Louis C.K er af fem kvinder i The New York Times blevet beskyldt for at onanere foran dem. Nu har han indrømmet beskyldningerne og undskyldt for sine handlinger.

Filmsdistributionsselskabet The Orchard har sagt, at de ikke længere vil frigive Louis C.K.s nye film, I Love You, Daddy. Derudover har Netflix meddelt, at de har annulleret et kommende projekt fra komikerens hånd.

Mark Halperin

Den amerikanske journalist Mark Halperin, der har udgivet bestselleren Game Changes, er blevet anklaget for sexkrænkelser af kolleger.

Han har efterfølgende mistet jobbet som vært og politisk analytiker på Showtime-magasinet The Circus, sin næste bogkontrakt og en aftale om filmatisering af en bog med HBO.

(© Scottish Government)

Mark McDonald

Mark McDonald fra det skotske nationalparti (SNP) er trådt tilbage fra posten som børne- og ungeminister på grund af tidligere "hændelser", hvor politikeren har været "humoristisk" og "venlig" - noget som ifølge Mack McDonald muligvis er blevet misforstået.

Martin Timell

Den svenske nyhedsvært på TV 4 Martin Timell er blevet fyret fra sit program og politianmeldt efter anklager om voldtægt og seksuelle krænkelser.

(© (c) Scanpix)

Matt Lauer

Den populære tv-vært på det amerikanske tv-show 'Today', Matt Lauer, er blevet fyret fra NBC, efter at tv-stationen mandag modtog en detaljeret klage fra en af Lauers kolleger, som beskylder tv-værten for 'upassende seksuel adfærd'.

Michael Fallon

Storbritanniens forsvarsminister Michael Fallon er trådt tilbage, da han ikke føler, at han har levet op til de standarder, der forventes af ham. Det sker, efter at Michael Fallon har indrømmet, at han i 2002 rørte ved journalisten Julia Hartley-Brewers knæ, hvilket han har undskyldt for.

Michael Oreskes

Nyhedschef på det amerikanske, statsstøttede medie National Public Radio (NPR), Michael Oreskes, er trådt tilbage efter anklager om, at han har kysset to kvinder i forbindelse med jobansættelser, da han var ansat på New York Times.

Det var NPR's direktør, Jarl Mohn, som bad Oreskes træde tilbage på grund af "upassende opførsel".

Peter Aalbæk Jensen

Den danske filmproducent Peter Aalbæk Jensen har erkendt, at han har klasket flere kvinder bagi, men Zentropa-medstifteren har til flere medier sagt, at det ligger i hans natur, og at han ikke fortryder det.

Den udtalelse har resulteret i, at det svenske filmselskab Film i Väest og Zentropa har indgået en aftale om, at Aalbæk ikke længere må være producent på film, der støttes af Film i Väes.

De to filmselskaber har desuden indgået en aftale om et fælles værdigrundlag, der har en nultolerence-politik overfor enhver form for sexchikane.

Ledelsen i Zentropa har efterfølgende besluttet, at Aalbæk ikke længere må udtale sig om Zentropa, og han må ikke have med filmselskabets elever at gøre.

Efterfølgende har Peter Aalbæk meddelt Zentropas ledelse, at han bliver væk fra arbejde, indtil arbejdstilsynets rapport er udarbejdet og imens den interne arbejdsmiljøproces er i gang. Et ønske som Zentropa har valgt at imødekomme.

Peter Pilz

Den østrigske oppositionspolitiker Peter Pilz har opgivet sin plads i parlamentet, efter beskyldninger i et østrigsk ugemagasin om seksuel forulempelse af en kvinde under en politisk konference i 2013.

Pilz var angiveligt beruset, da han forulempede en ung kvindelig politiker fra Det Europæiske Folkeparti.

Peter Martins

Den danske balletstjerne Peter Martins har trukket sig sig som balletchef for New York City Ballet efter at være beskyldt for sexchikane.

I begyndelse af december blev der anonymt fremsat en beskyldning mod Peter Martins, og i første omgang fik han et midlertidigt forbud mod at undervise sin ugentlige klasse på School of American Ballet. Efterfølgende er der fremsat flere anklager.

Robert Scoble

Techstjerne og berømt blogger i Silicon Valley Robert Scoble har måttet vinke farvel til sin virtual reality virksomhed The Fourth Transformation efter adskillelige anklager om sexkrænkelser.

Roy Price

Roy Price, der var underdirektør og chef for Amazon Studios, har opsagt sin stilling i selskabet, efter at han blev offentligt anklaget for sexchikane af en af selskabets producere.

Tariq Ramadan

Tre kvinder har anmeldt den schweiziske teolog og professor i Islam på Oxford Universitet Tariq Ramadan for voldtægt. Fransk politi har åbnet en sag på Tariq Ramadan og indledt en efterforskning.

En måneds tid efter anklagerne har Oxford Universitet afskediget Tariq Ramadan med øjeblikkelig virkning.

Terry Richardson

Den kontroversielle amerikanske fotograf Terry Richardson har siden 2001 slæbt rundt på en række vedholdende anklager om seksuelle overgreb på modeller. #Metoo-skandalen i Hollywood har fået sagerne til at bluse op igen.

Kendte modeblade som Vogue, GQ og Glamour har nu meldt ud, at de ikke længere vil samarbejde med Terry Richardson.

Opdateres...