Tema #MeToo

LISTE Verden over rammes magtfulde mænd af #metoo

Dag efter dag træder mænd tilbage eller bliver fyret efter anklager om sexchikane.

Skandalen med Hollywood-producenten Harvey Weinstein har sat gang i et globalt opgør med sexchikane.

Under hashtagget #metoo har tusindvis af kvinder og mænd over hele verden delt historier på sociale medier om, hvordan de er blevet udsat for seksuelle overgreb eller tilnærmelser mod deres vilje.

I samme takt vokser listen af kendte, politikere og chefer, som går af, mister opgaver, politiundersøges eller fyres.

Her er et overblik:

Andy Signore

Manden bag bag Screen Junies og de populære netserier Honest Trailers, Andy Signore, er blevet fyret, efter at fem kvindelige medarbejdere på produktionsholdet har rapporteret om sexovergreb. En af kvinderne fortæller, at Andy Signore har truet med at fyre hendes kæreste, hvis hun fortalte noget.

Brett Ratner

Seks kvinder har anklaget 48-årige Brett Ratner, som har instrueret flere Hollywood-film og musikvideoer for kendte, for seksuelle overgreb i en periode, der strækker sig fra 1990'erne til 2010.

Filmselskabet Warner Bros. har afbrudt samarbejdet med instruktøren og har valgt ikke at forlænge en aftale, der er 450 millioner dollars værd. Playboy Enterprise har også indstillet samarbejdet med Brett Ratner, der skulle have instrueret en film om Hugh Hefner.

(© (c) Getty images)

Chris Savino

Den amerikanske tv-kanal Nickelodeon, der er kendt for at sende tegnefilm og spilleserier, har fyret produceren af showet Loud House, Chris Savino, efter anmeldelser om seksuelle tilnærmelser fra 12 kvinder, der mener, at Chris Savino har opført sig "upassende".

(© Il De France)

Gilbert Cuzou

Den 34-årige franske regionspolitiker Gilbert Cuzou er blevet anklaget for sexchikane af to tidligere kvindelige medarbejdere.

Efter anklagerne har hans parti ekskluderet ham.

Harvey Weinstein

Omkring 30 kvinder har indtil videre rejst anklager mod den amerikanske Hollywood-producent, som anklages for sexkrænkelser og overgreb. Han har indgået mindst otte forlig med kvinder, som har anklaget ham for uønsket seksuel kontakt og sexchikane over tre årtier.

Harvey Weinstein er blevet fyret fra sit eget produktionsselskab og bortvist fra Oscar-akademiet. Både amerikansk og britisk politi efterforsker nu sagerne.

James Toback

Over 300 kvinder er stået frem med anklager om voldtægt og sexchikane mod den amerikanske instruktør James Toback. Skuespillerinder som Selma Blair, Rachel McAdams og Julianne Moore har delt, hvordan Toback har inviteret kvinderne op på sit hotelværelse for at diskutere en rolle, hvorefter han har forgrebet sig på dem.

Beverly Hills Police har indledt en undersøgelse af sagerne.

John Besh

Kendiskokken John Besh har trukket sig fra sit restaurant imperium Besh Restaurants, som han har grundlagt og været med til at drive, efter at 25 nuværende og tidligere ansatte efter eget udsagn er blevet krænket af kokken.

Kevin Spacey

Netflix har aflyst sjette sæson af House of Cards og har afbrudt alt samarbejde med den amerikanske skuespiller Kevin Spacey. Det sker, efter at skuespilleren Anthony Rapp tidligere på ugen beskyldte Kevin Spacey for at have gjort seksuelle tilnærmelser mod ham til en fest i 1986, da Anthony Rapp var 14 år.

Efterfølgende har otte personer på holdet bag House of Cards fortalt, at de har oplevet seksuelle krænkelser fra Spacey, og at han "forgiftede" arbejdsmiljøet.

International Emmy Award har besluttet, at Kevin Spacey ikke som planlagt vil få en særlig pris ved uddelingen af de internationale Emmy-statuetter 20. november.

Spacey er også blevet taget ud af Ridley Scott's film 'All The Money in the World' bare én måned før, filmen er sat til at ramme biograferne. Rolle somen rig bedstefar til en kidnappet 16-årig dreng vil i stedet blive erstattet af Christopher Plummer.

Knight Landesman

Forlægger og udgiver af Artforum magazine, Knight Landesman på 67 år, har forladt sin stilling, da han ifølge en tidligere kvindelig ansat gentagende gange har sendt "chikanerende" beskeder, både før og efter hun var ansat på Artforum Magazine, og selvom hun bad ham stoppe.

En gruppe af andre forelæggere på magasinet har i en fælles erklæring skrevet, at Knight Landesman har haft "uacceptabelt adfærd og været med til at skabe et ubehageligt arbejdsmiljø"

Leon Wieseltier

Den legendariske litteraturredaktør på The New Republic, Leon Wieseltier, er blevet beskyldt for "upassende adfærd" af en række medarbejdere på magasinet. Anklagen har fået investorer til at trække støtten til Leon Wieseltiers nye tidsskrift, der efter planen skulle lanceres i november.

Louis C.K.

Den prisvindende amerikanske komiker Louis C.K er af fem kvinder i The New York Times blevet beskyldt for at onanere foran dem. Nu har han indrømmet beskyldningerne og undskyldt for sine handlinger.

Filmsdistributionsselskabet The Orchard har sagt, at de ikke længere vil frigive Louis C.K.s nye film, I Love You, Daddy. Derudover har Netflix meddelt, at de har annulleret et kommende projekt fra komikerens hånd.

Mark Halperin

Den amerikanske journalist Mark Halperin, der har udgivet bestselleren Game Changes, er blevet anklaget for sexkrænkelser af kolleger.

Han har efterfølgende mistet jobbet som vært og politisk analytiker på Showtime-magasinet The Circus, sin næste bogkontrakt og en aftale om filmatisering af en bog med HBO.

(© Scottish Government)

Mark McDonald

Mark McDonald fra det skotske nationalparti (SNP) er trådt tilbage fra posten som børne- og ungeminister på grund af tidligere "hændelser", hvor politikeren har været "humoristisk" og "venlig" - noget som ifølge Mack McDonald muligvis er blevet misforstået.

Martin Timell

Den svenske nyhedsvært på TV 4 Martin Timell er blevet fyret fra sit program og politianmeldt efter anklager om voldtægt og seksuelle krænkelser.

Michael Fallon

Storbritanniens forsvarsminister Michael Fallon er trådt tilbage, da han ikke føler, at han har levet op til de standarder, der forventes af ham. Det sker, efter at Michael Fallon har indrømmet, at han i 2002 rørte ved journalisten Julia Hartley-Brewers knæ, hvilket han har undskyldt for.

Michael Oreskes

Nyhedschef på det amerikanske, statsstøttede medie National Public Radio (NPR), Michael Oreskes, er trådt tilbage efter anklager om, at han har kysset to kvinder i forbindelse med jobansættelser, da han var ansat på New York Times.

Det var NPR's direktør, Jarl Mohn, som bad Oreskes træde tilbage på grund af "upassende opførsel".

Peter Aalbæk Jensen

Den danske filmproducent Peter Aalbæk Jensen har erkendt, at han har klasket flere kvinder bagi, men Zentropa-medstifteren har til flere medier sagt, at det ligger i hans natur, og at han ikke fortryder det.

Den udtalelse har resulteret i, at det svenske filmselskab Film i Väest og Zentropa har indgået en aftale, hvor Peter Aalbæk Jensen fremover ikke vil agere executive producer på film i deres samarbejde.

De to filmselskaber har desuden indgået en aftale om et fælles værdigrundlag, der har en nultolerence-politik overfor enhver form for sexchikane.

Peter Pilz

Den østrigske oppositionspolitiker Peter Pilz har opgivet sin plads i parlamentet, efter beskyldninger i et østrigsk ugemagasin om seksuel forulempelse af en kvinde under en politisk konference i 2013.

Pilz var angiveligt beruset, da han forulempede en ung kvindelig politiker fra Det Europæiske Folkeparti.

Robert Scoble

Techstjerne og berømt blogger i Silicon Valley Robert Scoble har måttet vinke farvel til sin virtual reality virksomhed The Fourth Transformation efter adskillelige anklager om sexkrænkelser.

Roy Price

Roy Price, der var underdirektør og chef for Amazon Studios, har opsagt sin stilling i selskabet, efter at han blev offentligt anklaget for sexchikane af en af selskabets producere.

Tariq Ramadan

Tre kvinder har anmeldt den schweiziske teolog og professor i Islam på Oxford Universitet Tariq Ramadan for voldtægt. Fransk politi har åbnet en sag på Tariq Ramadan og indledt en efterforskning.

Terry Richardson

Den kontroversielle amerikanske fotograf Terry Richardson har siden 2001 slæbt rundt på en række vedholdende anklager om seksuelle overgreb på modeller. #Metoo-skandalen i Hollywood har fået sagerne til at bluse op igen.

Kendte modeblade som Vogue, GQ og Glamour har nu meldt ud, at de ikke længere vil samarbejde med Terry Richardson.

Opdateres løbende.