Livstidsdom til Pol Pots højre hånd stadfæstet

Ifølge cambodjansk domstol skal to ledere fra De Røde Khmerer have livstid for forbrydelser mod menneskeheden.

Khieu Samphan i retten. Hans livstidsdom er blevet stadfæstet. (Foto: handout © Scanpix)

Højesteret i Cambodja har onsdag stadfæstet livstidsdommene til de to mest højtstående overlevende medlemmer af De Røde Khmerer-regimet.

Det rapporterer nyhedsbureauet AP ifølge ABC News.

Dommene mod 90-årige Nuon Chea og 85-årige Khieu Samphan faldt tilbage i 2014 ved en FN-støttet domstol i Cambodjas hovedstad, Phnom Penh.

Det var første gang, at tidligere ledere fra De Røde Khmerer blev straffet for de uhyrligheder, der blev begået under Pol Pots regime.

Begge mænd appellerede deres dom. Onsdag har Højesteret dog fastslået, at livsvarigt fængsel er en passende straf for forbrydelser mod menneskeheden og politisk forfølgelse, som de er dømt for.

Mellem 1975 og 1979 var regimet ansvarlig for drabene på 1,7 millioner cambodjanere, da Pol Pot stod bag De Røde Khmerers maoistiske "Killing Fields"-revolution.

Var en del af inderkredsen

Nuon Chea og Khieu Samphan var begge en del af inderkredsen omkring afdøde Pol Pot, der også gik under navnet "bror nummer et". Nuon Chea er kendt som "bror nummer to" og Pol Pots højre hånd.

Pol Pot døde i 1998.

De to dømte har hele tiden nægtet at have haft kendskab til regimets forbrydelser. Men begge har undervejs i den lange retssag begrædt, at så mange personer led under De Røde Khmerer-styret.

Sagen har været genstand for stor opmærksomhed i Cambodja, hvor næsten en fjerdedel af befolkningen blev udslettet under De Røde Khmerer.

De blev torteret, henrettet, sultet og udmattet til døde. Stort set hver eneste nulevende cambodjaner har mistet familiemedlemmer.

Kun få er blevet retsforfulgt for de forbrydelser, der skete under det morderiske rædselsregime.

/ritzau/

Facebook
Twitter