Liz Truss bliver Storbritanniens nye premierminister

Medlemmerne af Det Konservative Parti i Storbritannien har valgt Liz Truss som ny partiformand.

Liz Truss er ny formand for Det Konservative Parti. Dermed bliver hun også Storbritanniens nye premierminister. (Foto: © Neil hall, Ritzau Scanpix)

Liz Truss får fra tirsdag titlen som Storbritanniens premierminister. Det sker, efter medlemmerne af det britiske konservative parti ved afstemning har peget på hende som ny partiformand – og dermed også landets nye premierminister.

Det skete med omkring 57 procent af stemmerne.

I sin takketale siger hun lover hun blandt andet skattelettelser, og at hun vil give Det Konservative Parti en valgsejr i 2024.

- Jeg vil levere en klar plan for skattelettelser og vækst i vores økonomi. Jeg vil levere på energikrisen, håndtering af folks energiregninger, men også håndtere de udfordringer, vi har med energiudbuddet på langt sigt, siger hun blandt andet i sin tale.

Valget stod mellem Liz Truss, der siden 2021 har været landets udenrigsminister, og Rishi Sunak, der frem til begyndelsen af juli var finansminister, indtil han gik af i protest over Boris Johnson. Ifølge BBC forventede man, at Liz Truss ville få posten.

Udskiftningen sker, efter Boris Johnson valgte at forlade posten efter kritik for en række møgsager – blandt andet på grund af en havefest i sin embedsbolig, mens Storbritannien var lukket ned på grund af corona.

Var før mod kongehuset

Mary Elizabeth Truss, som hun retteligt hedder, er født i Oxford i 1975, hvor faren var matematikprofessor og moren sygeplejerske. Hendes bror har til BBC udtalt, at familien elskede at spille spil, og at Liz Truss var typen, der heller ville forsvinde fra spillet end at risikere at tabe.

Rishi Sunak fik omkring 42 procent af stemmerne. (Foto: © GEOFF CADDICK, AFP or licensors)

Hun læste filosofi, politik og økonomi på Oxford University og blev medlem af Liberal Democrats. Her talte hun varmt for en afskaffelse af det britiske kongehus, men under sin studietid skiftede hun kulør og blev konservativ.

Under David Camerons regering nåede hun at have to ministerposter – blandt andet miljø- og fødevareminister. Da Theresa May kom til i 2016, blev hun justitsminister.

Flere penge ud til briterne

Med Liz Truss i Downing Street 10 bliver der også lagt på til forandringer i forhold til de stigende priser, som særligt har ramt energimarkedet. Ifølge DR’s korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen, er der udsigt til store skattelettelser, så briterne får flere penge i lommerne. Det sker, selvom inflationen i Storbritannien er høj.

Den strategi står i klar modsætning til Rishi Sunak. Han vil i stedet styre landet gennem krisen ved at lægge spenderbukserne på hylden og udvise økonomisk mådehold.

På den anden side af Den Engelske Kanal – nærmere betegnet i Bruxelles – mener BBC's EU-korrespondent, Jessica Parker, dog ikke, at Liz Truss helt er EU's favorit.

BBC-korrespondenten vurderer, at Liz Truss vil tilstræbe en hård kurs over for EU, hvad angår uenigheden om Nordirland. Her forventes det, at den britiske regering vil genåbne forhandlingerne om Nordirlands status efter brexit, fordi pro-britiske nordirere føler sig adskilt fra resten af landet.

Det er først i morgen, tirsdag, at Liz Truss officielt bliver premierminister. Her vil hun blandt andet møde den britiske dronning på Balmoral-slottet i Skotland.

Der menes at være 160.000 til 180.000 partimedlemmer af Det Konservative Parti. Det svarer til lidt over 0,3 procent af den samlede britiske vælgerskare.

I begyndelsen var der i alt 11 kandidater til formandsposten i Det Konservative Parti.