Liz Truss’ skatteplan skaber splid på de indre linjer: ’Der bliver i ramme alvor talt om, om hun skal afsættes’

Storbritannien premierminister kritiseres for at øge landets økonomiske krise.

Liz Truzz' økonomiske plan får kritik fra både borgere, IMF, den britiske nationalbank samt internt i Det Konservative Parti. (Foto: © DANIEL LEAL, Ritzau Scanpix)

Liz Truss har siddet på posten som Storbritanniens premierminister i under en måned, og nu diskuteres det allerede, om hun skal skiftes ud.

Årsagen er, at Truss' finansminister Kwasi Kwarteng i fredags lancerede en økonomisk plan om blandt andet at sænke skatten for de rigeste, som har fået det britiske pund til at styrtdykke.

Og det møder kritik både fra britiske borgere, Den Internationale Valutafond (IMF), den britiske nationalbank samt internt i Det Konservative Parti.

De store skattelettelser skal sammen med en stor hjælpepakke til briternes energiregninger finansieres med lån, men det er endnu ikke tydeligt for økonomer og investorer, hvordan det præcist skal foregå, fordi den samlede finansiering for planen først bliver fremlagt i slutningen af november.

Premierminisnter Liz Truss og finansminister Kwasi Kwarteng holder fast i deres ømdiskuterede økonomiske plan. (Foto: © Dylan Martinez, Ritzau Scanpix)

- Det er det, der har startet alt det her tumult, fordi planen er ufinansieret, og der går hele to måneder, før briterne får svar på, hvordan den skal finansieres. Det skaber uro i Det Konservative Parti på et uhørt niveau så tidligt for en premierminister, siger Tinne Hjersing Knudsen, der er DR's korrespondent i Storbritannien.

- Der bliver faktisk talt om, at man enten må afsætte finansministeren, eller at Liz Truss må afsættes som premierminister. Jeg kan ikke huske, at det er sket så tidligt for en britisk premierminister før.

Tavshed siden i fredags

Liz Truss selv har været meget tavs, siden planen blev annonceret fredag, og ingen har vidst, hvor hun var.

Den britiske avis The Independent havde i morges et billede af Truss på forsiden med teksten "Savnet - Har du set denne Premierminister?" som en kommentar til hendes flyverskjul. (© The Independent)

Men i dag stillede hun endelig op til interviews, først med en række af BBC's lokalradiostationer. Her havde lyttere blandt andet mulighed for at ringe ind med deres bekymringer og spørgsmål.

Og ifølge Tinne Hjersing Knudsen, så svarede Truss på kritikken "lidt ligesom en automatisk telefonsvarer".

- Hun anerkendte ikke nogen af de problemer, lytterne kom med, og holdt fast i at den plan, hun har valgt for britisk økonomi, er den rigtige og vil skabe vækst på den lange bane, selvom der ikke er nogen, der er enige med hende i det overhovedet, siger hun.

- Truss slap simpelthen ikke godt fra nogle af de her interviews, selvom det var nogle små korte formater på fem minutter hver.

Liz Truss har også udtalt sig i et tv-interview i dag, hvor hun ligeledes fastholder, at den annoncerede skatteplan er det rigtige:

Briterne er meget bekymrede

Når pundet falder, bliver det dyrere at importere ting til Storbritannien. Og det vækker bekymring, især fordi briterne importerer omkring halvdelen af alle de fødevarer, de spiser.

- Det bliver også dyrere at købe olie og gas, som handles i dollars, så folk er meget bange for, om det kan skubbe yderligere til en i forvejen svær økonomisk situation, siger Tinne Hjersing Knudsen.

- Man skal huske på, at det britiske samfund er meget mere ulige end det danske, og der er mange mennesker herover, som lever meget mere stramt, og vender hvert et pund eller pence. Så der er mange, der er meget bange for, hvad det kommer til at betyde, siger hun.

Kritik fra både IMF of Bank of England

Bekymringen for Truss' nye skatteplan findes ikke kun blandt de britiske borgere.

I går opfordrede Den Internationale Valutafond (IMF) den britiske regering til at genoverveje sine planer om at sænke skatterne, fordi man mener, at skatteplanen risikerer at modarbejde forsøget på at tøjle inflationen i Storbritannien.

- Det er meget usædvanligt, at IMF går ud og beder en regering om at genoverveje den politik, de netop har annonceret. De siger faktisk, at de ikke mener, det er den rigtige vej at gå for britisk økonomi, siger Tinne Hjersing Knudsen.

Og siden IMF kom med deres kritik, har den britiske nationalbank, Bank of England, også annonceret, at de vil opkøbe britiske statsobligationer for at forsøge at genskabe stabilitet i markedet.

'Imponerende dårlig' opbakning i partiet

Stormvejret omkring skatteplanen har i den grad bredt sig til de indre linjer i Det Konservative Parti.

Her kalder Tinne Hjersing Knudsen opbakningen til Liz Truss "imponerende dårlig" i forhold til, hvor kort tid hun har siddet på posten.

- Folk i det konservative bagland er meget bange for, hvad der her betyder for den måde, briterne ser Det Konservative Parti på, siger hun.

De fleste af de medlemmerne, der er valgt ind for Det Konservative Parti i Underhuset, foretrak en anden kandidat til posten som premierminister, nemlig Rishi Sunak, som stod for en helt anden økonomisk politik end Truss. (Foto: © BBC, Ritzau Scanpix)

- De konservative vil gerne have, at briterne ser på dem og tænker, at det er dem, der ved noget om økonomisk ansvarlighed og får økonomien til at hænge sammen i modsætning til Labour, der tror, der findes et magisk pengetræ, man bare kan hive pund ned fra, siger Tinne Hjersing Knudsen.

I de seneste dage har Labour haft sine bedste meningsmålinger nogensinde, og de konservative har haft deres dårligste måling nogensinde, når man har spurgt folk, om de har tillid til at de kan håndtere den britiske økonomi.

- Det er rigtig slemt for de konservative, og lige nu taler man i ramme alvor om, at Liz Truss muligvis skal skippes ud som premierminister.