Lockdown for ikke-vaccinerede, test på arbejdet og mundbind på klubben: Coronarestriktionerne sniger sig tilbage i Europa

Belgien, Tjekkiet og Østrig er blandt de europæiske lande, som har valgt at indføre nye coronarestriktioner.

I Østrig er der blevet indført et lockdown for ikke-vaccinerede borgere. Her tjekker politiet, om folk har det rigtige coronapas eller ej. (Foto: Lisi Niesner © Ritzau Scanpix)

For præcis ét år siden var store dele af Europa lukket enten helt eller delvist ned, og millioner af europæere var tvunget til at blive inden døre om natten, holde julefrokost med sig selv og bære mundbind, når de gik rundt udenfor.

Så slemt ser det dog langt fra ud i dag, hvor 59,1 procent af alle borgerne i EU-landene samt Norge, Lichtenstein og Island nu er færdigvaccinerede mod covid-19.

Men i den seneste tid er antallet af coronasmittede alligevel begyndt at stige – også i Danmark, hvor politikerne tidligere på måneden valgte at genindføre coronapasset for at holde smitten nede.

Rundt om i Europa ser situationen noget mere alvorlig ud, og flere lande er begyndt at indføre nye restriktioner for at holde pandemien i skak. Og det er især de ikke-vaccinerede, der er fokus på.

Her er nogle af de lande, der har valgt at tage restriktions-værktøjskassen i brug igen:

Belgien: Krav om hjemmearbejde og test inden diskoteksbesøg

Det bliver fremover et krav, at folk i Belgien skal bære munding i forsamlinger med mange mennesker. (Foto: Stephanie Lecocq © Ritzau Scanpix)

Belgien er et af de lande, der trods en høj vaccinationsrate – knap 75 procent af alle borgerne er færdigvaccineret – har oplevet et stigende antal hospitalsindlæggelser og dødsfald i den seneste tid. Alene i sidste uge var der i gennemsnit 229 daglige indlæggelser, og antallet af døde lå på 28 personer om dagen.

Derfor bliver det fra mandag og tre uger frem obligatorisk for alle, der kan, at arbejde hjemmefra fire ud af fem dage. Fra den 13. december skal man dog kun arbejde hjemmefra tre dage om ugen.

Derudover skal man fremover bære mundbind alle de steder, heriblandt restauranter, barer og fitnesscentre, hvor man allerede i dag skal vise coronapas for at komme ind. Man må kun tage mundbindene af, når man sidder ned ved et bord eller står ved en træningsmaskine.

Natklubber og diskoteker kan dog undlade at kræve det af deres gæster. Men så skal de til gengæld lynteste folk for corona, inden de bliver lukket ind.

Derudover skal alle børn, der er fyldt ti år, bære mundbind. I dag gælder det først fra 12-års alderen. Og folk bliver generelt opfordret til at minimere deres sociale kontakt og helst mødes udenfor med venner og familie. Derudover vil alle, der allerede er fuldt vaccineret, blive tilbudt en tredje dosis.

Østrig: Lockdown for ikke-vaccinerede – og total nedlukning i to delstater

Politiet i Østrig holder øje med, om folk må forlade deres hjem eller ej. (Foto: HANS PUNZ © Ritzau Scanpix)

Blot 64 procent af borgerne i Østrig er i dag færdigvaccinerede mod covid-19, og derfor valgte landets regering for få dage siden at indføre et reelt lockdown for alle, der ikke er blevet vaccineret.

Det betyder, at ikke-vaccinerede over 12 år kun må forlade deres hjem, hvis de eksempelvis skal i supermarkedet eller på apoteket, på arbejde, eller skal ud at gå en tur for at holde kroppen i gang. Og hvis reglerne brydes, kan de få en bøde svarende til over 10.000 kroner.

- Det bliver kontrolleret meget konsekvent, og det bliver sanktioneret meget konsekvent, lød det fra kansler Alexander Schallenberg, som også kalder vaccinationsraten blandt østrigerne for ”skammelig lav”.

Hvis man derimod er færdigvaccineret eller har været smittet for nylig, må man fortsat gerne bevæge sig rundt som før – dog skal man stadigvæk fremvise sit coronapas, hvis man eksempelvis vil på restaurant, tage en lift for at komme op i bjergene eller i biografen. Samtidig strammer myndighederne fra næste uge også indrejsekravene for udlændinge.

I delstaterne Salzburg og Oberösterreich er smittetallene nu så høje, at der fra næste uge vil blive indført et totalt lockdown for både vaccinerede og ikke-vaccinerede.

Tjekkiet: Nej til negativ coronatest og test på arbejdspladsen

Tjekkiet har også valgt at indføre nye coronarestriktioner. (Foto: MARTIN DIVISEK © Ritzau Scanpix)

I tirsdags blev der registreret hele 22.511 nye coronasmittede i Tjekkiet, og det har vakt stor bekymring i landet, hvor blot 58 procent af den samlede befolkning på omkring 10,7 millioner mennesker er fuldt vaccinerede.

Derfor har den tjekkiske regering nu valgt at stramme kravene for størstedelen af de indbyggere, som hverken er blevet færdigvaccineret eller har været smittet med corona inden for det seneste halve år.

Fra på mandag vil en negativ coronatest nemlig ikke længere give adgang til blandt andet restauranter, barer, museer eller kulturelle arrangementer. Derudover kræver regeringen blandt andet også, at der bliver udført coronatest på landets virksomheder for de medarbejdere, der ikke er blevet vaccineret.

- Folk bliver en gang for alle nødt til at tro på, at covid-19 slår ihjel, lyder det fra premierminister Andrej Babis, som opfordrer flere til at lade sig vaccinere.

Hvis man skal på hospitalet eller besøge en på et plejehjem, vil en negativ coronatest dog fortsat være tilstrækkelig.

Irland: Pubberne skal lukke ved midnat, og folk bør arbejde hjemmefra

I Irland skal pubber nu lukket ved midnat. (Foto: Clodagh Kilcoyne © Ritzau Scanpix)

Irland har også oplevet stigende smittetal i den seneste tid, og derfor opfordrer landets regering nu alle, der har mulighed for det, at arbejde hjemmefra – medmindre det er ”absolut nødvendigt” at komme ind på arbejdspladsen, som premierminister Micheál Martin udtrykte det.

Derudover skal alle landets pubber, restauranter og klubber nu lukke ved midnat i et forsøg på at holde smitten nede, og folk opfordres samtidig til at gå, cykle eller køre i egen bil og kun anvende offentlig transport, hvis det er strengt nødvendigt.

Det er samtidig lovpligtigt at bære mundbind i busser og tog, og man kan kun få lov til at gå i biografen eller teatret, hvis man enten er blevet vaccineret mod covid-19 eller har været smittet med virusset.

I den seneste uge har der været godt 30.000 nye smittetilfælde i Irland, som har knap fem millioner indbyggere, og ifølge premierministeren vil det irske sundhedsvæsen ikke kunne følge med, hvis smitten bliver ved med at stige, som man har set det i den seneste tid.

Holland: Aftenlukket på restauranterne og coronapas inden biografturen

Her i forlystelsesparken Efteling får folk tjekket deres coronapas, inden de kan få lov til at gå ind. (Foto: SEM VAN DER WAL © Ritzau Scanpix)

I sidste uge blev der indført flere restriktioner i Holland, der også har oplevet stigende smitte- og indlæggelsestal i den seneste tid.

Restauranter, barer og natklubber skal i de kommende uger lukke allerede klokken 20.00, og de må først genåbne klokken 6.00 om morgenen. Og butikker, frisører og kasinoer skal allerede lukke ned klokken 18.00.

Derudover skal der vises coronapas, hvis man eksempelvis vil ud at spise eller i biografen. Og mundbind er påkrævede, hvis man går ind i en butik eller tager toget eller bussen.

Ved siden af det har de hollandske myndigheder opfordret folk til at undgå travle steder samt at rejse i myldretiden. Og folk bliver samtidig opfordret til at arbejde hjemmefra, hvis de kan.

Slovakiet: Indfører lockdown for ikke-vaccinerede

Slovakiet er blandt de lande i EU, som har den laveste vaccinetilslutning. (Foto: RADOVAN STOKLASA © Ritzau Scanpix)

I Slovakiet er det blot 45,3 procent af landets knap 5,5 millioner borgere, der er færdigvaccinerede mod covid-19, og i går var der 8.342 nye smittetilfælde, hvilket er en rekord i det østeuropæiske land.

Det har øget presset på landets sundhedsvæsen, hvor 81 procent af de nyindlagte ikke er blevet vaccineret, og derfor vil der ifølge premierminister Eduard Heger blive indført en ”lockdown for de ikke-vaccinerede”.

Det betyder, at det kun er de borgere, som enten er færdigvaccinerede eller har været smittet med covid-19 inden for de seneste seks måneder, som kan få lov til at tage på restaurant eller bar, gå i butikker eller deltage i sportsaktiviteter og andre offentlige arrangementer.

Derudover vil folk, der ikke er blevet vaccineret, kun få lov til at gå på arbejde, hvis de kan fremvise en negativ coronatest.

Letland: Udgangsforbud og nedlukkede butikker

Truslen mod sundhedssystemet i Letland var så stor i midten af oktober, at myndighederne blev nødt til at lukke landet ned i fire uger. (Foto: JANIS LAIZANS © Ritzau Scanpix)

Allerede for en måned siden måtte de lettiske myndigheder lukke landet mere eller mindre ned som følge af stigende smittetal.

Skoler, butikker, restauranter og kulturinstitutioner skulle holde lukket, der blev indført udgangsforbud om aftenen og natten, og folk måtte ikke samle sig i større forsamlinger - hverken inden- eller udendørs.

Restriktionerne ophørte i mandags for de borgere, der enten er blevet færdigvaccinerede eller kan bevise, at de har været smittet med covid-19. De resterende borgere kan dog kun få lov til eksempelvis at købe ind, gå på apoteket eller tanke benzin på bilen.

Derudover er der fortsat skrappe til, hvor mange man må mødes - både inden- og udenfor - og hvor mange man må sidde ved et bord på en restaurant.

Tyskland: Vil stramme grebet for de uvaccinerede

Angela Merkel på pressemødet her til aften. (Foto: CLEMENS BILAN / POOL © Ritzau Scanpix)

Situationen med coronavirus i Tyskland får nu myndighederne til at stramme grebet for folk, der ikke er blevet vaccineret eller ikke har haft coronavirus.

Det oplyser forbundskansler Angela Merkel sammen med flere af landets ministerpræsidenter efter et møde.

- Vi må beskytte de mest sårbare grupper, lyder det i en meddelelse om det politiske tiltag.

Tiltagene omfatter blandt andet, at sundhedspersonale skal kunne fremvise, at de enten er vaccinerede, tidligere smittede eller har en negativ test. Det samme gælder også, når man skal benytte sig af offentlig transport, skriver AP.

Det kræver dog, at det bliver vedtaget i den tyske forbundsdag, hvilket kan ske allerede i morgen.

Situationen i Tyskland er blevet skrevet ind klokken 19.53.

FacebookTwitter