Løftet pegefinger til USA og Brasilien: 'For mange lande er på vej i den gale retning'

Verdenssundshedsorganisationen WHO skoser flere lande for ikke at gøre nok for at begrænse smittespredning.

I flere amerikanske delstater som her Florida er smittekurven stejl, samtidig med at genåbningen af delstaten er i fuld gang. Florida satte søndag rekord for antallet af smittetilfælde med 15.300 på et døgn. (Foto: Chandan Khanna © Scanpix)

Efter flere måneder og millioner af smittetilfælde er der stadig lande, som ikke gør nok for at begrænse spredning af coronavirus.

Sådan lyder kritikken fra generalsekretær for Verdenssundhedsorganisationen, WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, fra hovedkvarteret i Schweiz.

Den løftede pegefinger er slet skjult rettet mod særligt USA og Brasilien.

- Lad mig sige det ligeud. For mange lande er på vej i den gale retning. Virus er stadig den største fjende. Men den måde både mange regeringer og befolkninger reagerer på, afspejler det ikke, siger Tedros Ghebreyesus blandt andet.

- Virussets eneste mål er at inficere personer. Og lederes modsatrettede budskaber underminerer den vigtigste ingrediens, når det handler om at reagere - og det er tillid, siger han.

Han advarer mod, at hvis ikke befolkninger rundt om i verden begynder at følge de helt enkle regler om at holde fysisk afstand, bære ansigtsmasker, blive hjemme, hvis man er syg, og vaske hænder, bliver situationen kun værre.

I flere delstater i USA og i Brasilien er smittekurven stejlt opadgående, og landene sætter rekord for antallet af smittetilfælde af coronavirus.

Tal fra Johns Hopkins Universitet viser, at i USA, der tæller omkring 330 millioner indbyggere, er flere end 135.000 personer foreløbig døde som følge af virus, mens 72.000 er døde i Brasilien, hvis indbyggertal er 212 millioner indbyggere.

Dermed har Brasilien haft 34,4 dødsfald per 100.000 indbyggere, mens USA er oppe på 41,3.

Trump fastholder sin kurs

Kritikken fra WHO kommer efter endnu et døgn med rekordmange antal af coronavirus-tilfælde. I alt er der blevet registreret 230.000 tilfælde på 24 timer, og flere end halvdelen stammer fra USA og Brasilien.

I USA giver man dog ikke meget for kritikken.

Her fastholder præsident Donald Trump, at antallet af smittetilfælde er højt, fordi landet gennemfører mange test.

- Ved at teste har vi også et meget højt antal tilfælde. Vi har eksempelvis testet 45 millioner. Havde vi kun testet halvdelen, så havde vi sikkert kun halvt så mange smittetilfælde, siger Donald Trump, der i nat igen fremhævede, at USA hurtigt lukkede grænserne til Kina og flere steder i Europa, da pandemien for alvor havde bidt sig fast.

Han siger samtidig, at forholdet til landets ledende nationale sundhedsrådgiver, Anthony Fauci, er fint, selvom de "ikke altid er enige".

Så sent som i sidste uge udtalte Trump til Fox News, at den ledende sundhedsrådgiver har "taget fejl angående en masse ting", og Fauci selv har meddelt, at han indtil i går ikke har briefet præsidenten i flere uger.

Den amerikanske præsident og landets nationale sundhedsrådgiver, Anthony Fauci, er ifølge Trump selv langt fra enige om tingene. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Sundhedsrådgiveren har tilskrevet de stigende smittekurver i blandt andet delstater som Texas, Arizona og Florida staternes beslutninger om hurtigt at lade butikker og restaurationsbranchen åbne igen, før smittekurven var helt under kontrol.

- Smittekurven var faktisk på vej ned, men endte med at ligge fast på et relativt højt tal med omkring 20.000 om smittetilfælde om dagen. Så åbnede vi igen, og nu ser vi de her stigninger, siger han.

Præsident Trump fastholder, at selvom smittestigningen er høj i adskillige delstater er det stadig planen at lade landets skoler genåbne den kommende måned.

Facebook
Twitter