Løkke afviser topjob-spekulationer: Plan A er at få Vestager gjort til EU-formand

EU's stats- og regeringschefer skal i dag forsøge at få fordelt flere af EU's topposter.

Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), mener slet ikke, at det kan komme på tale, at han skulle få en EU-toppost.

Det er ingen hemmelighed, at den radikale Margrethe Vestager går efter EU-topposten som formand for Europa-Kommissionen.

Men i de seneste dage er et andet dansk politikernavn begyndt at dukke op på rygtebørsen i Bruxelles: Lars Løkke Rasmussen (V).

Der bliver spekuleret i, om Danmarks fungerende statsminister kunne komme i spil til en anden af EU’s topposter, nemlig formand for Det Europæiske Råd

Men det ”kommer slet ikke på tale”, understregede statsministeren, da han her til eftermiddag ankom til EU-topmødet i Bruxelles. Her skal EU’s 28 stats- og regeringschefer efter planen fordele en række af unionens topposter.

- Vi går efter at få gjort Margrethe Vestager til formand for Europa-Kommissionen. Det starter der, og det er den vigtigste post. Når vi får landet den til hende, tror jeg hverken, at de liberale (den partifamilie, som både Venstre og Det Radikale Venstre er med i, red.) eller Danmark står til at få flere poster, sagde Lars Løkke Rasmussen.

- Man kommer aldrig i mål med sin Plan A (at få gjort Margrethe Vestager til kommissionsformand, red.), hvis man begynder at tænke i Plan B, C, D, E, F, G og alle mulige andre, tilføjede han.

Skal bryde med mandemonopolet

Der er fem EU-topposter, der skal genbesættes i år.

Udover formandsposterne for henholdsvis Europa-Kommissionen og Det Europæiske Råd skal der også findes en ny formand for Europa-Parlamentet, en ny udenrigschef og en ny chef for Den Europæiske Centralbank.

Her er de fem EU-topposter, der skal genbesættes i år. (Foto: Mads Rafte Hein)
Her er de fem EU-topposter, der skal genbesættes i år. (Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein)

Og det er en kompleks kabale, der skal gå op, understregede Lars Løkke Rasmussen. Der skal nemlig tages højde for aspekter som geografi, køn og politisk tilhørsforhold.

- Det er den opgave, vi skal i gang med. Der er ikke så mange poster at få balancerne til at balancere på, sagde han.

Ikke mindst kønsspørgsmålet har fyldt meget denne gang. Der har aldrig været en kvindelig formand for hverken Europa-Kommissionen eller Det Europæiske Råd. Og den nuværende formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, har udtalt, at man går efter at få placeret mindst to kvinder på posterne.

- Jeg føler, der er et oprigtigt ønske om at bryde mandemonopolet, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Her kan du se, hvorfor kommissionsformandsposten er så central i EU.

Merkel: Ikke sikkert, vi bliver enige i dag

Topmødet er netop gået i gang, og planen er som bekendt at få sat navn på blandt andet den næste kommissionsformand.

Det er stats- og regeringscheferne, der skal indstille en kandidat til formandsposten. Herefter skal europaparlamentarikerne godkende den pågældende politiker.

Et af de store stridspunkter er dog, om stats- og regeringscheferne skal følge den såkaldte spitzenkandidat-proces, som en række af de europæiske partifamilier har indført. Partierne stiller hver især med en spidskandidat til formandsposten. Og de vil have, at den kommende kommissionsformand bliver valgt herfra.

Men den proces har mødt kritik fra flere af stats- og regeringscheferne, herunder den franske præsident, Emmanuel Macron, der ikke vil lade sig binde af den.

- Jeg vil støtte de stærkeste kandidater, sagde han, da ankom til topmødet.

Den tyske kansler, kristendemokraten Angela Merkel, bakker omvendt op om processen - og sin egen partifamilies spidskandidat, Manfred Weber. Men hun er helt bevidst om, at der langt fra er enighed om processen i Det Europæiske Råd, hvor EU’s stats- og regeringschefer sidder.

Men der er brug for, at både Det Europæiske Råd og Europa-Parlamentet bliver respekteret i processen, understregede hun.

- Jeg kan ikke acceptere, at Det Europæiske Råd foreslår en kandidat, der til syvende og sidst ikke kan støttes af Europa-Parlamentet, sagde hun inden topmødet og tilføjede, at det slet ikke sikkert, at posterne bliver fordelt i aften.

- Jeg ser det dog ikke som en problematisk ting. Vores mål bør være at finde en løsning inden Europa-Parlamentets første samling (den 2. juli, red.), sagde den tyske kansler.

Inden topmødet gik i gang, meddelte de to andre store grupper i Europa-Parlamentet - socialdemokraterne og de liberale - at de ikke kan bakke op om Manfred Weber som spidskandidat. Det kan spænde ben for hans videre topjobdrømme.

Donald Tusk er heller ikke sikker på, at de når til enighed i aften.

- I går var jeg forsigtig optimist. I dag er jeg mere forsigtig end optimist, tweetede han for kort tid siden.

Det var ledsaget af et billede, hvor han sidder sammen med netop Angela Merkel og Emmanuel Macron.

FacebookTwitter