Løkke besøger soldater i Europas glemte krig på Balkan

Lars Løkke Rasmussen har besøgt de danske fredsbevarende styrker i Kosovo.

Lars Løkke Rasmussen taler til de danske fredsbevarende styrker i Kosovo. (Foto: DR Nyheder).

19 år efter Kosovo-albanerne indledte en militær opstand for at løsrive sig fra Serbien, der svarede igen med militære modangreb og nedkæmpede opstanden, er der stadig spændinger i Balkan.

Derfor er omkring 30 danske soldater udstationeret i Kosovo som fredsbevarende styrker - og de skal nok ikke regne med, at udstationeringen, og den danske indsats i området, stopper lige foreløbigt.

- I har været her i mange, mange år, men desværre er der ikke udsigt til, at det tager nogen ende.

Sådan adresserede statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), de udstationerede soldater tidligere i dag.

Den glemte krig

I sommeren 1999 gik Nato-fly på vingerne og indledte bombardementer af strategiske mål for at tvinge den serbiske hær ud af Kosovo. Men området er stadig et et sprængfarligt emne på Balkan-halvøen i det sydøstlige Europa.

Konflikten er af mange blevet kaldt for Euroaps glemte krig. Mange serbere ser Rusland som en ven og en allieret, mens det internationale samfunds tilstedeværelse i Kosovo ses som en fjendtlig handling.

Serbiske Simon Spacic, der bor i Beograd, understreger over for DR Nyheder, at han i den serbiske befolkning i stigende grad oplever utilfredshed med tilværelsen af fredsbevarenede styrker i Kosovo.

- KFOR (Natos fælles Kosovo-styrke, red.) kom for at skabe sikkerhed for alle, men de hjælper kun albanere mod serbere, siger han.

Stevan Djurovic, tidligere efterretningsofficer i den serbiske hær, fortæller, at krigen og spændinger i regionen langt fra er slut.

- Det, vi gjorde, var ikke forgæves, og militært tabte vi ikke krigen, siger han videre til DR Nyheder.

10 års selvstændighed

Og med Rusland som nær ven er det fjernt for serberne at acceptere Kosovo som selvstændig stat, selvom de optræder selvstændigt i flere internationale sammenhænge - blandt andet under fodboldforbundet Uefa. Kosovo erklærede sig selvstændigt i 2008.

Alt dette lagde Lars Løkke Rasmussen til grund, da han i dag roste de danske styrkers tilstedeværelse i regionen.

- Selvom situationen her i Kosovo er langt fredeligere, end da vi for år tilbage havde alvorlige borgerkrige på Balkan, så er der stadig store politiske spændinger i området. Det er jeg blevet endnu mere overbevist om efter at have lyttet til de manglende politiske fremskridt i relationen mellem Kosovo og Serbien, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Kosovo fik sidste år ny regering med premierminister Ramush Haradinaj i spidsen, og han har yderligere forværret relationerne til Serbien, som har udstedt en international arrestordre på Rasmush Haradinaj for påståede krigsforbrydelser.

Facebook
Twitter