Løkke efter EU-topmøde: Der kan meget vel komme nye kandidater i spil

Hverken Margrethe Vestager eller de to andre spidskandidater kunne samle tilstrækkelig opbakning på EU-topmødet.

Den fungerende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), peger på, at der nok kommer nye kandidater i spil til EU's vigtigste poster.

Trods forhandlinger indtil de sene nattetimer lykkedes det ikke EU's stats- og regeringschefer at blive enige om en ny formand for EU-Kommissionen.

En post, som danske Margrethe Vestager (R) er blandt spidskandidaterne til.

Beslutningen er i stedet udskudt til søndag den 30. juni. Og det tyder på, at der kan være behov for i stedet at kigge på en pakkeløsning og bringe nye navne i spil, lyder vurderingen fra den fungerende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), efter topmødet i Bruxelles.

Adspurgt om, hvad dagens udvikling betyder for Margrethe Vestagers chancer for at få den magtfulde post som formand for EU-Kommissionen, lyder meldingen:

- Det betyder i hvert fald, at det ikke blev i dag, at hun blev formand for Kommissionen. Der er ingen af kandidaterne, der er på bordet nu, der kan etableres en majoritet bag, og derfor må man op på hesten igen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han fortæller dog, at det kan blive nødvendigt at bringe nogle andre kandidater end spidskandidaterne - Margrethe Vestager, Manfred Weber og Frans Timmermans - i spil, da der ikke var flertal for nogen af dem.

- Derfor var formandens forslag allerede fra starten af, at man er nødt til at mødes igen 30. juni, og man nok er nødt til at få nogle flere navne på bordet, forklarer statsministeren.

- Muligvis både i forhold til kommissionsformandsposten, men altså også i forhold til de andre positioner, så det i højere grad bliver en pakke, man diskuterer, i stedet for kun hvem der skal være formand for Kommissionen, lyder meldingen.

Vestager er dansk prioritet

Også Lars Løkke Rasmussens eget navn er i den seneste tid dukket op i Bruxelles. Her bliver der spekuleret i, om Danmarks fungerende statsminister kunne komme i spil til en anden af EU’s topposter, nemlig som formand for Det Europæiske Råd.

Direkte adspurgt om, hvorvidt han kunne komme i spil efter den seneste udvikling, påpeger han - som han også gjorde inden dagens topmøde - at fokus er på Margrethe Vestager.

- Det er en dansk prioritet, at Margrethe Vestager bliver formand for Kommissionen. Det lykkedes så ikke i dag, og det ser selvfølgelig noget sort ud, at ingen af de tre kandidater, der er bragt i forslag, nyder tilstrækkelig opbakning.

- Det er derfor, at Tusk har konkluderet - med vores alles opbakning - at man mødes og diskuterer det hele en gang til på en ny måde, hvor det meget vel kan være, at der også kan bringes andre navne i spil end de tre, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

I kølvandet på topmødet har der været modstridende meldinger om, hvad det betyder for de tre spidskandidater.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, meddeler ifølge det politiske medie Politico, at "navnene er nu udelukket, hvilket giver os mulighed for at genstarte processen".

Omvendt siger den estiske premierminister, Jüri Ratas, at han er sikker på, at alle kandidaterne stadig er på bordet.

Her er de fem EU-topposter, der skal genbesættes i år. (Foto: Mads Rafte Hein)
Her er de fem EU-topposter, der skal genbesættes i år. (Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein)

Stor kabale

Målet for EU’s stats- og regeringsledere har været at blive enige om en ny kommissionsformand på topmødet. Ellers kunne det komme til at forsinke resten af processen, hvor de andre topposter skal fordeles.

Kampen om EU’s topposter er nemlig et kompliceret spil, hvor en større magtkabale i EU skal gå op, og man kan ikke lægge et kort uden samtidig at tage hensyn til de fire andre.

Derudover er der tale om en kamp uden faste spilleregler med mange hensyn.

For eksempel kandidaternes partifarve, køn og nationalitet.

Samtidig flytter besættelsen af en post på magtspillet omkring de andre poster.

Den nye kommissionsformand skal træde til 1. november, når den nuværende, Jean-Claude Juncker, formelt træder tilbage.

Facebook
Twitter