Løkke: Forstærkninger i Østeuropa kan åbne for dialog med russerne

Ved at forstærke Nato i de baltiske lande og Polen kan en ny dialog med Rusland måske åbne sig, håber statsministeren.

- Vi har de naboer, som vi har, det er uomgængeligt, derfor skal man altid holde døren åben for dialog, siger Løkke. (Foto: Sune Christiani © DR Nyheder)

Ved weekendens Nato-topmøde står det klart, at fire bataljoner skal udsendes til Polen, Estland, Letland og Litauen for at afskrække Rusland fra tanker om invasion.

Selvom troppeforøgelsen åbenlyst vækker russernes vrede, så er et af målene med forstærkningen faktisk en bedre dialog med Rusland, siger Danmarks statsminister på topmødet i Warszawa.

- Det er dialog med afsæt i en styrket position, og det er også sådan, man skal aflæse den fremskudte tilstedeværelse i de tre baltiske lande og Polen, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Samarbejde om Syrien

Selvom topmødets hovedformål er at afskrække russiske angreb, så talte både den polske præsident, Andrzej Duda, og militæralliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg, ved mødets åbning om at søge dialog med russerne.

Det er blandt andet, fordi der ikke er nogen anden vej, når verden ser ud, som den gør, siger Lars Løkke.

- Vi har de naboer, som vi har, det er uomgængeligt, derfor skal man altid holde døren åben for dialog.

Men Danmark og Nato har klare interesser i dialogen og på sigt samarbejde.

- Det er åbenlyst i forhold til problemstillingen med Syrien og udfordringen med ISIL (terrorgruppen Islamisk Stat, red.), der har vi brug for et samarbejde med Rusland, siger Lars Løkke Rasmussen.

Men det kræver, at russerne bliver bag egne grænser og ikke forsøger at erobre land, som de gjorde det i Ukraine i2014, siger statsministeren.

- Der skal fortsat sendes et stærkt signal om, at vi ikke vil acceptere russisk aggression, siger han.