Løkke frygter at EU's indre marked kan bryde sammen

Den svenske id-kontrol fra 4. januar er dybt beklagelig og viser, hvad der står på spil, mener Lars Løkke.

Lars Løkke Rasmussen er urolig for EUs indre marked. (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) frygter, at EU's indre marked kan bryde sammen under presset fra flygtninge- og migrationskrisen, der har udløst en historisk menneskebølge mod Europa i år.

En undersøgelse, som Børsen offentliggør mandag, viser, at 68 procent af knap 500 adspurgte erhvervsledere frygter for det indre markeds fremtid som følge af flygtningekrisen.

Og det forstår statsministeren godt, siger han fredag efter EU-topmødet i Bruxelles. Han siger, at EU bliver nødt til at få håndteret flygtninge- og migrationskrisen.

- Hvis ikke vi får det her under kontrol, så er der en risiko for, at landene - ligesom Danmark - helt naturligt i egen interesse siger, at vi skal passe på os selv. Sådan har jeg det jo også. Min opgave er først og fremmest at passe på Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han beklager, at Sverige har besluttet fra 4. januar at indføre transportøransvar, så der skal kontrolleres id for passagerer på busser, fly og tog, som kommer til Sverige.

Det er et kæmpe tilbageslag for Øresundsregionen, mener han.

- Det er dybt beklageligt. Derfor skal vi have adresseret flygtningekrisen meget mere effektivt, siger han.

Lars Løkke Rasmussen siger, at Danmark ikke kan håndtere år for år at modtage 20.000 eller 25.000 flygtninge, der bagefter skal have familiesammenføringer.

- Det tager al råderummet ud af vores økonomi. Det bringer harmonien i vores samfund i fare, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/