Løkke: Rusland spiller med musklerne

Den store Zapad-militærøvelse er en test af Nato's sammenhold, mener statsministeren.

Helikoptere under den store militærøvelse Zapad 2017 i Hviderusland i dag. (Foto: handout © Scanpix)

Den store russiske militærøvelse 'Zapad 2017', der er begyndt i dag og fortsætter frem til 20 september, vækker bekymring i Vesten.

Således også herhjemme, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger:

- Den russiske militærøvelse viser, at Rusland spiller med musklerne. Hemmelighedskræmmeriet omkring militærøvelsen er seneste eksempel på, at Rusland tester os, siger Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig udtalelse.

Ifølge Rusland deltager omkring 5.500 russiske og 7.200 hviderussiske soldater i militærøvelsen, der foregår i Rusland, Kalingrad, Østersøen og i Hviderusland. Den store militære tilstedeværelse i området tæt på især Polen og de baltiske lande vækker ængstelse i flere Nato-lande. Herhjemme vil Forsvaret således holde særligt øje med aktiviteterne.

- Vi skal vise russerne, at vi holder øje med dem, og derfor har vi både fly på vingerne og skibe på søen til at følge militærøvelsen de kommende dage, siger statsministeren, der overfor DR Nyheder også betoner vigtigtheden i, at Nato "tydeligt signalerer, at vi har hinandens ryg".

- Derfor sender Danmark til nytår 200 soldater til Natos fremskudte tilstedeværelse i Estland og fire F-16-kampfly til Litauen for at patruljere luftrummet over Baltikum, siger statsministeren.

Rusland: Hysteri

I Kreml forholder man sig dog afslappet til den vestlige uro.

- Vi mener, at der er tale om provokation, når man pisker en af stemning af hysteri op om disse øvelser, siger talsmand Dimitri Peskov ved et pressemøde i dag ifølge Reuters.

- Vi afviser påstandene om at disse øvelser ikke er transparante, siger han videre.

Nato-landene mistænker Rusland for bevidst at underdrive antallet af soldater i øvelsen for at omgå internationale kontrolbestemmelser.

Hvis antallet var over 13.000 soldater, skulle Rusland nemlig invitere alle medlemslande i OSCE - Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa - med til øvelsen. Flere vestlige analytikere skønner, at antallet af soldater i Zapad-øvelsen snarere er over 60.000 mand.

Derfor er den danske statsminister også skarp i sin retorik:

- Naturligvis har Rusland lov til at gennemføre militære øvelser. Det gør vi og vore allierede også. Forskellen er, at vi overholder de internationale aftaler om åbenhed og gennemsigtighed. Her lader Rusland meget tilbage at ønske.