Løkke vil give Tyrkiet milliarder

EU vil give Tyrkiet milliarder i støtte, selvom man ikke kender effekten på flygtningestrøm, erkender Løkke

Beløbet skal sikre, at Tyrkiet og præsident Erdogan kan passe på sine grænser mod Europa, siger statsminister Lars Løkke. (Foto: © TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE /, Scanpix)

EU og Tyrkiet ventes søndag at indgå en aftale, som sikrer Tyrkiet tre milliarder euro, mod at landet bremser op i den strøm af flygtninge og migranter, som søger til Europa.

Det er dog usikkert, hvad de danske og europæiske skatteborgere rent faktisk får for beløbet. Det erkender statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved ankomsten til topmødet.

Selvom aftalen ifølge Løkke vil få effekt, så tør han ikke spå om, hvorvidt aftalen kan føre til eksempelvis en halvering i strømmen af flygtninge:

- Det kommer helt an på, hvordan aftalen iværksættes i Tyrkiet. Det er Tyrkiet, der sidder med handlemulighederne her, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han ser dog ikke noget alternativ til en aftale:

- Får vi denne aftale i dag, og det gør vi, så har vi på Europas vegne rakt en hånd frem med ressourcer, som gør, at Tyrkiet kan passe på sine grænser mod Europa og i øvrigt give de flygtninge, der bor i Tyrkiet, nogle bedre vilkår.

- Og hvis Tyrkerne griber de muligheder, så vil det få en effekt, men det løser ikke hele flygtningeproblemet. Europa skal også passe på sine egne grænser, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/