Løkke vil holde snuden i sporet, når han i dag tager til Transsylvanien

EU's stats- og regeringschefer skal i dag diskutere EU's fremtid.

I går var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på valg-løbetur i København. I dag tager han til EU-topmøde i Rumænien, og her vil han også "holde snuden i sporet", når det kommer til EU's fremtid. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Tiden er ikke inde til store skåltaler og højtsvævende tanker om EU’s fremtid, når medlemsstaternes ledere i dag mødes til et uformelt EU-topmøde i Transsylvanien i Rumænien.

I stedet skal stats- og regeringscheferne have fokus på de konkrete problemer, som den europæiske union står overfor. For der er mange af dem.

Det er budskabet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der i dag sætter sin hjemlige folketingsvalgkamp på standby for at deltage i topmødet i byen Sibiu.

- For mig er det vigtigste at holde snuden i sporet. Tiden er ikke til en masse floromvunden tale og institutionelle krummelurer. Tiden er til at løse problemer, siger statsministeren.

Et af målene med topmødet i Rumænien, der for tiden har formandskabet for EU, er at tage hul på debatten om, hvor stats- og regeringscheferne mener, at det europæiske samarbejde skal bevæge sig hen i de kommende fem år.

Og ifølge Lars Løkke Rasmussen er der brug for at ”få endegyldigt styr på migrationskrisen”, der begyndte i 2015.

Styrke de ydre grænser

Dengang ankom mere end én million flygtninge til Europa fra især det borgerkrigshærgede Syrien. Det satte det EU’s fælles asylsystem under et voldsomt pres og skabte stor debat blandt EU-landene.

En debat, der endnu ikke er afsluttet.

- Vi har gjort meget i EU, og sammen med de danske stramninger er det årsagen til, at vi har det laveste antal flygtninge i Danmark i cirka ti år. Men vi er ikke i mål, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til, at 618 personer i de første tre måneder af 2019 har søgt om at få asyl i Danmark.

I 2015, hvor krisen var på sit højeste, søgte 21.316 personer om asyl.

- Der skal en større indsats til for at styrke de ydre grænser og en meget mere strategisk indsats i forhold til at investere i nærområderne. Blandt andet i Afrika, som kommer til at skabe migranter i fremtiden, siger han.

Hvis du har svært ved at forstå EU, kan du slå ordene op her:

Op ad bakke

Derudover er der ifølge statsministeren brug for at styrke hele det digitale område i Europa.

- Hvis vi ser på de 20 største techgiganter i verden, så er det ingen af dem, der er europæiske. De er amerikanske eller kinesiske, og vi skal passe på, at resten af verden ikke løber fra os, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Derfor er der et kæmpe arbejde i forhold til at få færdiggjort det digitale indre marked, så vi får reguleret retten til data på en måde, hvor vi både respekterer privatliv og kan udvikle europæiske forretningsmodeller.

Et tredje punkt, stats- og regeringscheferne skal have fokus på, er ifølge statsministeren kampen mod de menneskeskabte klimaforandringer. Her er det ifølge Lars Løkke Rasmussen ”helt åbenlyst, at Europa skal træde mere i karakter”.

- Det er en lille smule op ad bakke. Når jeg sidder i Europa og forsøger at gøre den danske målsætning europæisk, så bliver der ikke klappet hele vejen rundt om bordet. Jeg oplever tyskere og polakker, der er meget, meget skeptisk, siger han.

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er den tyske kansler, Angela Merkel, en af dem, der holder igen, når det kommer til at bekæmpe de menneskeskabte klimaforandringer på EU-plan. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

Hvad kan Danmark flytte?

- Vi kan argumentere vores sag, og der er ikke noget hierarki, når det kommer til gode argumenter. Danmark er et eksempel på et land, der har afkoblet økonomisk vækst fra CO2-udslip og energiforbrug. Vi er slet ikke i mål, men vi har vist, at vi er i gang med at lave et samfund, hvor man både kan have vækst og velstand og sætte færre klimaaftryk, siger han.

Valg lækker dæmper

Dagens EU-topmøde er det sidste inden europaparlamentsvalget senere på måneden.

Her skal der vælges 751 nye parlamentarikere, der sammen med Europa-Kommissionen og medlemslandene skal tegne EU’s politiske kurs i de kommende fem år.

Men selvom både den danske statsminister og hans europæiske kolleger tager til mødet med en lang liste af prioriteter for EU’s fremtid, så skal man ikke forvente, at de når til enighed i dag, vurderer DR’s EU-korrespondent, Karin Axelsson.

- På papiret virker dagens topmøde, der finder sted på Europadagen, som en god ide. Men det rumænske formandskab havde nok overset, at EU’s stats- og regeringschefer også er politiske konkurrenter, fordi de tilhører forskellige politiske grupper i Europa, og derfor er de på valg mod hinanden, siger hun.

- Det sætter selvfølgelig en dæmper på, hvor konkrete og visionære de ønsker at være i dag. Så det egentlige arbejde med at indsnævre og konkretisere en køreplan for de næste fem år går først i gang efter valget og bliver så vedtaget til topmødet i juni.

Her kan du møde de danske spidskandidater til valget til Europa-Parlamentet:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk