Løkkes udrejsecenter for afviste asylansøgere har lange udsigter

I juni sagde statsministeren, at et pilotprojekt skal være klar i 2018.

Migranter ved Hovedbanegården i København under flygtningekrisen i 2015. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Det bliver ikke i år, at de første af 600 afviste asylansøgere, som ikke kan eller vil rejse hjem, kan flyttes til et såkaldt udrejsecenter i udlandet.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på et samråd i Folketinget i dag.

I sin grundlovstale sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen, at han forventer, at et pilotprojekt, kan realiseres i 2018.

Men det er urealistisk, at et egentlig center kan nås inden årets udgang, siger Inger Støjberg, hvis ministerium har den danske del af ansvaret for at udmønte planerne.

- Jeg tror, selve etableringen af et center som det her først vil kunne påbegyndes på den anden side af årsskiftet. Forhandlingerne og drøftelserne kører på fuld skrue, men der kommer til at gå noget tid, inden man har en færdig aftale og kan gå i gang, siger udlændinge- og integrationsministeren.

Samarbejde med Østrig

Udrejsecenteret er ikke del af EU's fælles bestræbelser på at ændre sin migrationspolitik for at modvirke en gentagelse af den såkaldte flygtningekrise i 2015.

I stedet er der tale om et samarbejde med Østrig om at gøre det mindre attraktivt at prøve lykken i Europa, hvis man ikke er asylberettiget.

Flere lande har deltaget i arbejdsgruppemøder om at skabe et udrejsecenter, ligesom EU-kommissionen har haft repræsentanter med.

Indtil videre er det dog kun Østrig og Danmark, som har bakket konkret op om projektet. De to lande håber, at initiativet kan danne skole for en fremtidig EU-strategi på området.

Ifølge udlændinge- og integrationsministeren skal lejren inspireres af lejren Kærshovedgård i Midtjylland med plads til 400 mennesker.

Det betyder også, at de afviste asylansøgere vil kunne komme og gå frit.

Albanien er positivt indstillet

Lars Løkke Rasmussen sagde i interviews efter grundlovstalen i juni, at udrejsecenteret skulle placeres et ”ikke-synderligt attraktivt” sted i Europa, væk fra "de attraktive asyldestinationslande".

Men indtil videre har det vist sig svært at overbevise et tredjeland i Europa om at huse sådan en lejr, erkendte Inger Støjberg på samrådet.

- Derfor er det også noget, som kræver noget rugbrødsarbejde. Det kræver intense drøftelser, sagde udlændinge- og integrationsministeren.

Hun afviste at komme nærmere ind på, hvilke europæiske lande som kan komme på tale som værtsland, og om der pågår egentlige forhandlinger.

- Det er meget begrænset, hvad jeg kan sige om det. For det er min opfattelse, at videregiver jeg detaljerede oplysninger i dag, kan det være med til at skade de bestræbelser, vi har for at få en aftale på plads, sagde Inger Støjberg.

Blandt andet Albanien har været på tale som mulig vært for en lejr. Her har regeringen udtalt sig positivt om grundideen, men har ikke forpligtet sig.

For et par dage siden tilbød Albanien at tage imod 20 migranter fra et skib med 150 ombord, som i første omgang var blevet afvist af Italien.

Facebook
Twitter