Lokker mange unge: Amerikansk stat forbyder e-cigaretter med sød smag

Kampen om e-cigaretten bliver stadig mere hed.

Forbuddet vil gælde e-cigaretter med de søde smage (Foto: Illustration: Ingeborg Munk Toft).

I den seneste tid er brugen af e-cigaretter blevet flittigt diskuteret i USA.

Og nu tager den amerikanske stat Michigan et drastisk skridt for at sikre især unges sundhed ved at lave et forbud af al salg af e-cigaretter med sød smag.

Det skriver The Washington Post, der også kan fortælle, at det er det første forbud af sin slags i USA.

Forbuddet kommer i kølvandet på en heftig debat om amerikanske unges brug af e-cigaretter, hvor det også diskuteres, hvorvidt e-cigaretterne er årsag til, at flere unge i USA har uforklarige vejrtrækningsproblemer.

Det er den demokratiske guvernør i staten, Gretchen Whitmer, som har beordret forbuddet, der gælder unge som gamle.

Sundhedsmyndighederne i staten har nemlig slået alarm og sagt, at unge, der benytter sig af e-cigaretter, udgør en nødsituation i folkesundheden, fortæller guvernøren, og det er det, der har fået hende til at skride til handling.

- Min førsteprioritet er at holde vores børn sikre og beskytte borgerne i Michigan, siger hun.

Lokker unge mod nikotin-afhængighed

Ifølge guvernør Gretchen Whitmer er e-cigaretter ikke kun blevet et alternativ for voksne rygere. Hun mener, at e-cigaretfirmaerne benytter sig af søde smage som tyggegummi eller frugt til at få unge til at blive afhængige af nikotin.

Derfor gælder forbuddet også reklamer for e-cigaretter med de søde smage, da guvernøren mener, at de misleder unge ved at sige, at e-cigaretter er sikre.

Ifølge USA's føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed FDA er der lige nu næsten 1,4 millioner unge mellem 12 og 17 år i hele USA, der bruger e-cigaretter. Det skriver BBC.

Udover de søde smage vil forbuddet også gælde de e-cigaretter, der har mint- eller mentol-smag, men ikke dem, der smager af tobak.

Det er endnu uvist, hvilke sundhedsmæssige risici, der præcis er ved at ryge e-cigaretter, fordi e-cigaretter stadig er nye på markedet. Flere studier tyder på, at der er sundhedsskadelige effekter af at ryge e-cigaretter, men konsekvenserne på langt sigt kendes endnu ikke.

'E-cigaretter skal ikke lære folk at ryge'

I Danmark er det ikke lovligt at sælge e-cigaretter til børn og unge under 18 år, ligesom EU indførte et direktiv for nogle år siden, der forbyder markedsføringen af dem.

Og chefen for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær, mener også, det er bekymrende, at e-cigaretter produceres med børnevenlige smage. Han frygter, at det i sidste ende får unge til at begynde at ryge almindelig cigaretter.

- E-cigaretter skal ikke lære unge at ryge. Men de danske myndigheder skal først og fremmest fokusere på de gamle cigaretter, siger Niels Them Kjær.

Lige nu sker der en stigning af unge, der begynder at ryge, siger Niels Them Kjær.

Ifølge en undersøgelse fra 2018 har 30 procent af danske 15-årige drenge prøvet at ryge e-cigaretter, mens tallet for piger er 17 procent.

Chef for FDA: Unge 'damper' som aldrig før

Forbuddet i staten Michigang vil ifølge The Washington Post træde i kraft i løbet af de næste 30 dage, og det vil i første omgang gælde i seks måneder, hvor det herefter kan fornyes. I mellemtiden arbejder sundhedsmyndighederne på et permanent forbud, lyder det.

E-cigaretter kan se ud som denne. Den sender damp ud fra sig, når der suges på den - og ikke røg som en traditionel cigaret. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Og det får kritik af fortalerne for e-cigaretter. De mener blandt andet, at forbuddet er vildledende, og at det vil skabe et massivt sort marked for de forbudte produkter.

- De her firmaer og deres kunder vil ikke give sig uden en kamp, siger Greg Conley, der står i spidsen for en amerikansk forening for e-cigaretforbrugere og -firmaer.

- Vi ser frem til at støtte de søgsmål, der nu ser ud til at blive nødvendige for at beskytte voksnes adgang til de her harmløse reduktionsprodukter.

Selvom forbuddet i Michigan er det første på amerikansk grund, har e-cigaretter været diskuteret i USA førhen.

I september sidste år var chefen for FDA, Scott Gottlieb, ude og sige, at e-cigaretter kan være et godt alternativ for voksne rygere, men at indførslen af e-cigaretter har haft utilsigtede konsekvenser for unge, der "damper" som aldrig før.

Her nævner Scott Gottlieb selv, at hvis det ikke lykkes at stoppe salget af e-cigaretter til unge, vil myndigheden overveje at forbyde dem med smag, da omfanget har fået epidemiske proportioner.

Flere andre amerikanske byer har lavet lignende forbud. Blandt andre San Francisco i Californien og Boulder i Colorado, skriver BBC, men Michigan er det første sted, hvor forbuddet gælder hele staten.

Er e-cigaretter et sundt alternativ til cigaretter? Du kan læse mere om det i en artikel fra sidste år her.

Facebook
Twitter