Lokomotivfører lige efter ulykke: Jeg kørte for stærkt

Ifølge den spanske avis El Pais har lokomotivfører indrømmet at have kørt over dobbelt så hurtigt som det tilladte før ulykken.

Mindst 77 mistede livet og 140 blev kvæstet, da toget kørte af sporet i en kurve ved indkørslen til byen. Det vides endnu ikke, hvilken nationalitet de omkomne og kvæstede har. (Foto: Eloy Alonso © Scanpix)

Lokomotivføreren indrømmer ifølge den spanske avis El Pais at have kørt 190 kilometer i timen, da toget kørte ind i det sving, hvor ulykken skete onsdag i Santiago de Compostela. Den maksimalt tilladte hastighedsgrænse var 80.

Han skulle have sagt det over radio lige efter, ulykken var sket, mens han stadig var fanget i kabinen og endnu ikke kendte til ulykkens omfang. Han skulle efterfølgende have sagt, at han håbede, der ikke var nogle omkomne, for de ville i så fald være på hans samvittighed.

Han forklarede dog ikke, hvorfor toget kørte med den dobbelte hastighed af det tilladte, og derfor er det stadig uvist, om ulykken skete på grund af en menneskelig eller en teknisk fejl. Det vil den efterfølgende undersøgelse af årsagerne til ulykken fastlægge.

Et ældre alarmsystem på strækningen

Den linje, hvor ulykken skete, er ikke indenfor det nyere ERTMS (European Rail Traffic Management system), som er et system til at styre jernbanetrafikken, der automatisk fartregulerer togene og forhindrer dem i at overskride hastighedsgrænsen.

Alarmsystemet er allerede installeret i mange europæiske lande og i Spanien på strækningen mellem Madrid og Barcelona i oktober 2011. Men det kan altså ikke være på grund af en systemfejl i ERTMS, da systemet slet ikke er implementeret på strækningen.

På katastrofestrækningen virkede det ældre ASFA (Automatic Braking and Signal Announcement), som er bredt implementeret i det spanske jernbanenet. Systemet stopper toget, hvis føreren ikke overholder fartgrænsen, men det modtager kun oplysninger på bestemte punkter, og der er derfor ingen kontinuerlig overvågning.

Regionspræsidenten Alberto Núñez Feijóo har torsdag erklæret 7 dages officiel sørgeperiode. Mindst 78 mistede livet og 140 blev kvæstet, da toget kørte af sporet i en kurve ved indkørslen til byen. Det vides endnu ikke, hvilken nationalitet de omkomne og kvæstede har.

(© DR)
Facebook
Twitter