London mindes terrorangrebene

I dag er det præcis fem år siden London blev ramt af terrorangreb. 52 mistede livet, da fire selvmordsbombere skabe ødelæggelse og kaos

Der blev i dag lagt blomster ved mindesmærket for terrorbomberne i London. (Foto: Suzanne Plunkett © Scanpix)

I dag mindes indbyggerne i London terrorangrebet mod byen for fem år siden, hvor 52 mennesker blev dræbt af fire selvmordsbomber.

Følgerne af terrorangrebet er stadig mærkbare i det britiske samfund. Og dagens højtideligholdelse markerer også de drastiske konsekvenser i forhold til indførelse af nye anti-terror sikkerhedsforanstaltninger, der blev taget umiddelbart efter den 7. juli 2005.

Den 7 juli var en dag som ingen anden i nyere britisk historie. Terrorbomberne i London placeret af britiske muslimer rystede det britiske samfund og den britiske model i sin grundvold.

Opstramninger af antiterrorlov

Daværende premierminister Tony Blair reagerede i 2005 prompte med at introducere nye beføjelser til antiterror-arbejdet. Politiet fik lov at tilbageholde terrormistænkte i 26 dage uden anklager, og overvågningen af muslimske grupper intensiveredes markant.

Den dag i dag er mindst to yderligtgående muslimske celler stadig under konstant overvågning, og det er lykkedes at forhindre lignende angreb. Men pårørende til de overlevende mener, at for lidt blev gjort forud for angrebet.

- Vi ved, at mindst to af selvmordsterroristerne var under overvågning, og vi har stadig ikke fået svar på, hvorfor man ikke reagerede før, når man vidste at de plejede omgang med velkendte terroristyper, siger John Alfred.

Muslimer klagede over at blive stigmatiseret

Britiske mulsimer har klaget over, at de er blevet stigmatiseret og mistænkeliggjort af de nye antiterror-regler, og David Camerons nye regering har allerede erklæret, at flere af Tony Blairs skrappe regler skal revideres.

Men på trods af alle problemerne i kølvandet på terrorangrebet på London er der også mange kommentatorer der hæfter sig ved, at man trods frygt for det modsatte har holdt sammen på et moderne multietnisk Storbritannien, og at ekstremisme ikke ødelagde den britiske tro på pragmatisk sameksistens

Dagen i dag markeres meget diskret med nedlæggelsen af en krans med hilsen fra premierministeren i Hyde Park, hvilket er blevet kritiseret af nogle af de overlevende ofre for at være for småt.

Pårørende mødes hvert år

For de pårørende er det endnu en dag, hvor de smertelige tab vækkes til live.

De pårørende til de 12 der blev dræbt i dobbeltdækkerbus nr 30 ved Tavistock Square mødes hvert eneste år i Hyde Park til en højtidelighed, hvor de står i stilhed mens klokken nærmer sig 9:47, hvor bomberne sprang i bussen.

- Vi prøver at undlade at snakke, måske kommer der et lille smil, eller et genkendelsens blik. fortæller John Falding, hvis kæreste Anat Rosenberg blev dræbt på bussen, mens de to var midt i en samtale.

- Det er mærkelig at stå og kigge på uret, og se, at på det tidspunkt var de i live, et minut senere var de døde, fortæller John Falding.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk