London vælger ny borgmester efter ualmindelig beskidt valgkamp

Den muslimske Labour-kandidat Sadiq Khan er favorit til at blive ny borgmester i London.

- Det er i hvert fald blevet en fejde, hvor man har smidt skidt efter hinanden i uge- og månedsvis, siger tidligere London-korrespondent Jakob Illeborg om kampen mellem Zac Goldsmith (tv) og Sadiq Khan (th). (Foto: © Dan Kitwood, 2016 Getty Images)

Borgerne i London stemmer i dag om, hvem der skal overtage borgmesterposten efter den konservative Boris Johnson.

Valget står mellem den konservative milliardær-arving Zac Goldsmith og immigrant-buschaufførens søn, Sadiq Khan fra Labour.

Valgkampen har været ualmindelige beskidt, og det er kommet som en overraskelse, fortæller DR-journalist Jakob Illeborg, der har boet i London og været DR's korrespondent i landet.

- De to kandidater er begge meget flinke og rolige politikere, og derfor var der ingen, der havde forudset, at man ville ende i det uvejr, man gjorde, forklarer han.

- Det kom sig nok af, at den konservative kandidat Zac Goldsmith var bagud på point og måske blev rådet til at spille de mere beskidte kort.

Labour-kandidaten Sadiq Khan er favoritten til at vinde posten som borgmester i London. (Foto: © Justin Tallis, Scanpix)

Religiøse beskyldninger

Sadiq Khan er blevet beskyldt for at sympatisere med ekstremistiske islamister, og hans parti beskyldes for ikke at gøre op med anti-semitiske holdninger i sine egne rækker.

Omvendt har Khan anklaget rivalen Zac Goldsmidt for at forsøge at splitte borgerne i London op efter religiøse skillelinjer.

- Det er i hvert fald blevet en fejde, hvor man har smidt skidt efter hinanden i uge- og månedsvis, siger Jakob Illeborg.

Hvis favoritten Sadiq Khan vinder, vil det være første gang, at en større vestlig hovedstad får en muslimsk borgmester.

Sagen kort

  • Det er ikke kun i London, der er valg til borgmesterposten.

  • I Skotland, Wales og Nordirland stemmer vælgerne blandt andet også om, hvem der skal indtage pladserne i de lokale parlamenter, ligesom der er valg til byrådene rundt om i hele landet.

  • Derudover skal byer som Bristol, Liverpool og Salford også have ny borgmester.

  • Afstemningsstederne til London-borgmestervalget åbnede i morges klokken 8 dansk tid og lukker først klokken 23 dansk tid.

  • Resultaterne foreligger først sent fredag og i løbet af weekenden.