Londons finanscentrum sivebløder: Op til 100.000 arbejdspladser kan forsvinde

Den britiske udmeldelse af EU vil svække Londons rolle som globalt finansknudepunkt.

"Agurken - The Gherkin" er blevet det arkitektoniske ikon for Londons finansdistrikt. Tusinder af arbejdspladser er på vej ud af byen med kurs mod kontinentet. (Foto: Luke MaCGregor © Scanpix)

London er et af klodens vigtigste finanscentre, men finanssektoren er også en tungtvejende blok i den britiske økonomi:

Omkring 1 million ansatte, en indtjening der svarer til 11 procent af det britiske bruttonationalprodukt og et bidrag til den britiske statskasse på 528-589 milliarder kroner om året.

Flytter

Flere af de internationale storbanker, der opererer i London, har for længst varslet, at de regner med at flytte aktiviteter - og arbejdspladser - til byer i lande, der forbliver i EU.

Byer som Paris, Frankfurt og Luxembourg vil med sikkerhed tiltrække en del af de aktiviteter, der bliver besværliggjort af, at Storbritannien fra 2019 sandsynligvis ikke længere har adgang til EU's indre marked.

Chefen for banken HSBC, Stuart Gulliver, sagde i januar, at banken forbereder at flytte 1.000 arbejdspladser til Paris, og den schweiziske UBS-bank har meddelt, at 30 procent af bankens arbejdspladser i London - 1.500 ud af 5.000 - flyttes til Frankfurt. Morgan Stanly flytter 1.000 arbejdspladser til den samme by.

Lobbyorganisationen for Londons finanssektor, City UK, anslog sidste år - før folkeafstemning om det britiske EU-medlemskab, at en udmeldelse kan koste mellem 70.000 og 100.000 arbejdspladser i finanssektoren.

Uvished om 2019

Foreløbig er det usikkerheden om Storbritanniens fremtidige forhold til EU, der får banker og finansselskaber til at udvide i EU-lande på bekostning af London.

Forhandlingerne om vilkårene for den britiske udtræden er end ikke begyndt endnu, men de vilkår vil få stor indflydelse på, om London kan bevare positionen som globalt finansknudepunkt.

En såkaldt hård Brexit, hvor Storbritannien træder ud uden en aftale om de fremtidige regler for handel, adgang til marked, osv., vil give Frankfurt eller Paris mulighed for at skubbe London til side.

Og skrumper "The City", som finanssektoren storladent betegner den del af byen, hvor deres kontorbygninger dominerer, påvirker det naturligvis resten af byen og landet negativt, fordi finanssektoren vejer så tungt i den britiske økonomi.

Facebook
Twitter