Louisas families advokat i Marokko: 'Vigtig sejr i retten i dag'

Den marokkanske stat skal nu inddrages direkte i retssagen om terrordrab.

Nogle af de tiltalte bliver her kørt væk fra retten i Sale, efter retssagen mod dem endnu engang var blevet udsat. (Foto: © Fadel Senna, Scanpix)

To advokater for danske Louisa Vestager Jespersens familie fik i dag udsat terrorsagen mod de formodede gerningsmænd.

Alle 24 tiltalte i sagen var mødt op i retten, men nåede kun at bekræfte, hvem de var, inden de to advokater forlangte, at den marokkanske stat også skal være tilstede i retten.

Det gik dommeren med til og udsatte retssagen til 30. maj, hvor en repræsentant for staten så skal være tilstede.

- Det er en stor sejr for os og første gang, det er sket, sagde advokat El Fataoui Khalid, der repræsenterer Louisa Vestager Jespersens familie efter retsmødet.

Staten skal svare

De to advokater forlanger, at den marokkanske stat skal svare på, hvorvidt sikkerheden på gerningsstedet skulle have været bedre, og hvorfor terrorcellen ikke blev stoppet, inden de brutale drab.

Advokaterne vil også have den marokkanske stat til at betale erstatning til ofrenes familier.

Advokat El Fataoui Khalid foran retsalen, der ligger i en forstad til hovedstaden Rabat. (Foto: © Michael S. Lund, DR)

- Det handler for os ikke om at få en masse penge, men om at den marokkanske stat også har et ansvar i den her sag, siger advokaten, mens hans kollega Elhoucine Erraji tilføjer:

- Det handler også om, at alle aspekter af den her sag kommer frem i retten, så vi kan få svar på alle spørgsmål i sagen. På den her måde sikrer vi os, at myndighederne også kan blive stillet til ansvar.

Forsvarer: Tiltalte har erkendt drab

Advokaten for de tre mistænkte hovedgerningsmænd, Hafida Makssaui, siger til DR Nyheder, at mændene over for hende og i afhøringer har erkendt at have dræbt de to kvinder. Det har de gjort, fordi de støtter terrorgruppen Islamisk Stat.

Hun siger også, at de har fortrudt de brutale drab, som de filmede og lagde på nettet.

- De har sagt til mig, at de har forstået, at det, de gjorde, var forkert, og at de fortryder, siger advokaten.

Ingen anger at spore

I retssalen i dag var der dog ikke anger at spore hos de tre mænd, som også har medvirket i en video, hvor de erklærer troskab til Islamisk Stat.

Den formodede hovedgerningsmand, Abdessamed Ejjoud, hilste smilende på flere af de 24 medtiltalte i begyndelsen af retsmødet. Under store dele af retsmødet talte han med tre af sine medtiltalte, mens han både smilede og grinte.

Både forsvarsadvokaten og anklagemyndigheden regner med, at de tre formodede hovedgerningsmænd bliver dømt til døden. Marokko har dog ikke eksekveret dødsstraf i over 25 år, så en dødsdom svarer i stedet til livstid i fængsel.