Lov- og Retfærdighedspartiet vinder valget i Polen

De nationalkonservative polakker sætter sig på et flertal af parlamentets mandater.

Det bliver sandsynligvis Lov- og Retfærdighedspartiets (PiS) spidskandidat, Beata Szydlo, der bliver ny premierminister i Polen. (Foto: Janek Skarzynski © Scanpix)

Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS) sikrer sig absolut flertal i Polens parlament, viser det endelige resultat af søndagens parlamentsvalg.

Parlamentet har ifølge valgkommissionen sikret sig 37,6 procent af stemmerne, hvilket forvandles til 235 af parlamentets 460 pladser.

Det officielle valgresultat bekræfter dermed de valgstedsmålinger, der efter afslutningen på valget søndag aften også gav PiS en kanonsejr.

Dermed ser det ud til, at partiets spidskandidat, Beata Szydlo, bliver ny premierminister.

Partiet ledes ellers af Jaroslaw Kaczynski, der imidlertid er en person, som splitter polakkerne. Han har derfor valgt at holde sig i baggrunden under valgkampen.

Valgresultatet betyder også, at polakkerne siger farvel til otte år med midterpartiet Borgerplatform, som nu er parlamentets næststørste parti.

Det fik 24,1 procent af stemmerne, og det giver 138 mandater.

Protestpartiet Kukiz'15 fik 8,8 procent af stemmerne og får dermed 42 pladser i parlamentet.

Det liberale, markedsorienterede parti Nowoczesna fik 7,6 procent og 28 mandater, mens Bondepartiet fik 5,1 procent af stemmerne, hvilket giver partiet 16 mandater i det nye parlament.

Det nye parlament skal træde sammen senest 24. november.

Parlamentarikerne skal danne en regering, som skal tages i ed senest 8. december.

/ritzau/Reuters