Lovlig onlineauktion: 500 kilo næsehornshorn sat til salg i Sydafrika

Auktionen, der skal bidrage til at beskytte næsehornene, får stor kritik fra naturorganisationer.

Horn fra næsehorn er eftertragtede på det asiatiske marked. Her er det horn, som er blevet beslaglagt af toldmyndighederne i Thailand. (Foto: Athit Perawongmetha © Scanpix)

Mere end 500 kilo næsehornshorn er onsdag blevet sat til salg på en onlineauktion i Sydafrika, som er den første af sin slags i landets historie.

Næsehornsfarmeren John Hume står bag auktionen, som ifølge ham skal bidrage til at beskytte næsehornene igennem et kontrolleret og legalt marked, skriver nyhedsbureauet AP.

Men auktionen vil i stedet give en saltvandsindsprøjtning til krybskytteriet og den illegale handel, mener Bo Normander, programleder hos Verdensnaturfonden.

- Auktionen er lovlig. Men den vil skubbe til efterspørgslen efter horn på det illegale marked, siger han.

På verdensplan er handel med næsehornshorn ulovligt, og det seneste årti har krybskytter dræbt rekordmange næsehorn.

En dom ved Sydafrikas forfatningsdomstol i april har imidlertid gjort indenrigshandel med næsehornshorn lovlig i Sydafrika.

Derfor skal onlineauktionens købere fremvise et certifikat, og hornene bliver sporet med chip, så handlen holder sig inden for landets grænser.

Horn er i høj kurs i Asien

Bo Normander giver dog ikke meget for de sikkerhedsforanstaltninger.

- Det lyder meget godt alt sammen, men man kan jo let pille en chip ud, og myndighederne har slet ikke kapacitet til at kontrollere, hvor hornene ender henne, siger han.

I Vietnam og Kina er pulver fra næsehornshorn omgærdet med overtro og eftertragtet for deres helbredende egenskaber. Et kilo næsehornshorn kan sælges for op til 600.000 kroner på det asiatiske marked.

Næsehornet er en truet dyreart, og man beskytter ikke dyret ved at åbne for et lovligt marked, mener Bo Normander.

- Vi skal styrke indsatsen mod krybskytter, og derudover skal der laves oplysningskampagner i Kina og Vietnam, så befolkningen ikke tror, at der er en medicinsk virkning ved næsehornshorn, siger han.

Onlineauktionens hjemmeside er på engelsk og derudover kun oversat til vietnamesisk og kinesisk. Auktionen løber frem til fredag.

I år er foreløbigt 529 næsehorn blevet dræbt for deres horn i Sydafrika, skriver AP.

/ritzau/