Konflikten har ulmet under overfladen længe, og med en ny strejkevarsling fra Ryanairs piloter ser det ud til, at det endelige opgør mellem flyselskabet og dets ansatte er ved at bryde ud i lys lue.
Arbejdsnedlæggelsen, der efter planen træder i kraft på fredag og omfatter piloter i Sverige, Belgien og Irland, er den femte endagsstrejke henover sommeren, som ledelsen i Ryanair skal finde en løsning på.
Derfor er det heller ikke et ubetydeligt slag, som piloterne sætter ind på deres arbejdsgiver, siger Ole Kirchert, der er redaktør på luftfartsmediet check-in.dk.
- Det er ret alvorligt for Ryanair. Det rammer midt i højsæsonen, hvor der er fyldte fly, så det går ud over mange kunder.
- Og de kan se, at de her krav fra medarbejderne spreder sig fra land til land, og at piloterne får mere og mere selvtillid til at gå op imod Ryanair. Så det kunne godt se ud til, at 2018 bliver året med det endelige opgør, siger han.
Et radikalt opgør
Det irske lavprisselskab har i mange år haft stor økonomisk succes med sin lavprismodel, hvor fly fyldes og tømmes for rejsende og bagage med skarp præcision, så der sjældent er spildte indtjeningsmuligheder i form af tomme sæder.
Også personalet har været styret hårdt. Ryanair krævede længe, at medarbejderne holdt sig fra organisering i fagforeninger, og der er skåret helt ind til benet, når det gælder medarbejdernes forhold, der i mange tilfælde hverken har løn under sygdom, pensionsordning eller personalegoder.
Men selvom piloterne skulle komme igennem med deres krav, og andre personalegrupper efterfølgende skulle lykkes med det samme, så har Ryanair rigeligt på kistebunden til at betale for det.
- Det betyder ikke, at man går fra store overskud til røde tal. Man kommer bare til at tjene lidt færre penge, men man bliver ikke undermineret, siger Ole Kirchert, der alligevel ikke mener, at man skal undervurdere betydningen af de mange strejkevarslinger.
- Det er et radikalt opgør med hele modellen i den forstand, at der nu skal laves lokale overenskomster. Man har aldrig tidligere accepteret fagforeninger, men det har man altså åbnet op for nu, siger han.
Diktatorisk tone
Han kalder piloterne en ”stærk faggruppe med rimeligt gode vilkår”, der også tager en solidarisk kamp på vegne af kabinepersonalet.
- Det handler også om dialogen mellem ansatte og selskabet. Ryanair er blevet beskyldt for at have en diktatorisk tone over for de ansatte angående de arbejdsforhold, de bliver tilbudt, og de arbejdstider, de har. Så der kommer et pres på selskabet indefra i de kommende år, mener Ole Kirchert.
Den varslede konflikt kan eskalere yderligere i den kommende uge, hvor også Ryanairs piloter i Tyskland og Holland tilslutter sig, medmindre der kommer et konkret udspil til lokale overenskomster på bordet fra Ryanairs side.