Luftforureningen i Paris den værste i 10 år

Myndighederne har indført begrænset bilkørsel og gratis offentlig transport.

Luftforureningen i Paris er skadelig. Folk opfordres til at lade bilen stå. (Arkivfoto) (Foto: GARETH WATKINS © Scanpix)

For tredje dag i træk er luftforureningen i Paris og en række omegnskommuner så høj, at det er decideret sundhedskadeligt.

- Det er de højeste partikelkoncentrationer i byen, vi har målt de sidste ti år, siger Fréderic Bouvier, leder af Airparif, der overvåger luftkvaliteten i Paris.

For at pariserne skal lade bilen stå, er der derfor indført gratis, offentlig transport og begrænset bilkørsel.

I dag må kun biler med lige nummerplader køre i den franske hovedstad. Det er nemt at huske, for i dag er den 8. december, altså et lige tal. I går var det biler med ulige nummerplader, der måtte køre.

Låg over Paris

Allerede tirsdag indførte myndighederne begrænset bilkørsel efter flere dage med forhøjet partikelforurening. Og i går blev også udendørs sportsaktiviteter aflyst i Paris.

Årsagen til luftforureningen er en kombination af øget boligopvarmning og vejret.

Skyerne ligger som et låg over Paris, og der er ingen vind eller regn til at fjerne de små partikler, der hobes op i den luft, som pariserne indånder.

Gratis transport

På trods af tilbudet om gratis offentlig transport er det ikke alle, der tager bussen eller metroen i stedet for bilen.

- Politiet stoppede mig, så jeg går resten af vejen, siger en utilfreds mandlig bilist til tv-stationen BFMTV.

- Min bil er lille og forurener meget lidt, mens en fire-hjulstrækker, der forurener langt mere, godt må køre, hvis den har en lige nummerplade. Det er ikke holdbart, men under alle omstændigheder er det jo forbigående, siger manden og forlader sin lille bil.

Hvis man kører uden tilladt nummerplade, risikerer man en bøde på mellem 165 og 560 kroner.

En række køretøjer må dog køre uanset nummerpladens nummer. Det gælder for eksempel taxaer, busser, ambulancer, udenlandske biler og delebiler med mindst tre personer i bilen.

Forbud mod brændeovne

Også Lyon og flere af byens forstæder har været ramt af alt for høj luftforurening.

I går havde byen sat advarslen mod den forhøjede forurening i 'rødt', og ældre og svækkede skulle undgå at gå ud.

Samtidig er er indført et midlertidigt forbud mod at fyre i kamin og brændeovne. Desuden blev der indført fartrestriktioner flere steder, så bilister højest måtte køre 70 kilometer i timen, hvor det normalt er tilladt at køre 90 kilometer.

FacebookTwitter