Lufthavn bekæmper ventetid: Drop rullekuffert og spring køen over

Holland står klar med et nyt og ganske simpelt våben i kampen mod ventetid ved sikkerhedskontrollen i lufthavnen.

Uden rullekuffert får du denne sommer lov til at springe køen over i Amsterdams lufthavn. (Foto: Jeppe Bjoern Vejloe © Scanpix)

Tjekker du al din bagage ind og undgår at slæbe en propfuld rullekuffert med ind i flykabinen, bliver du belønnet i lufthavnen i Amsterdam denne sommer. Så må du stille dig i en særlig kø for passagerer uden håndbagage.

- De rejsende bliver splittet op. Den ene gruppe får lov til at gå igennem hurtigere, fortæller Peter Vink, professor i industrielt design ved det Tekniske Universitet i byen Delft til hollandsk radio.

Det skal gerne gå hurtigere af en helt banal grund: Uden fyldte rullekufferter falder mængden af genstande, der koster tid i sikkerhedskontrollen - toilettasker og bærbare computere, for eksempel.

- Og når den ene gruppe kan bevæge sig hurtigere gennem kontrollen, skulle det også gerne gå hurtigere i de andre køer, fordi de er blevet tilsvarende kortere, lyder professorens enkle forklaring.

Vinder en hel time

Det er bare ét af en hel række tiltag, lufthavnen i samarbejde med forskere i Delft har indført for at forkorte flypassagerers rejsetid.

- En hel time skal tiltagene samlet kunne spare hver rejsende fra dør til dør, siger Peter Vink.

Forskerne eksperimenterer også med at afhente kufferterne hjemme hos de rejsende og levere dem der, hvor de skal opholde sig.

- Det bliver ikke nødvendigvis dyrere, end hvad det koster at lade lufthavnspersonale bugsere kufferten ud til flyene, påpeger professoren.

Lufthavnspersonale oplever, at færre kufferter havner i flyets bagagerum, fordi luftfartsselskaberne i stigende grad kræver penge for det. Passagerer vælger også oftere større håndbagage, blandt andet for at have bærbare computere og tablets om bord på flyet.

Facebook
Twitter