Lukasjenko fik flag ændret i 1995: Nu er Hviderusland klædt i rødt og hvidt

De hviderussiske demonstranter har taget landets tidligere flag til sig i kampen mod Lukasjenko.

For første gang i 26 år tør de hviderussiske vælgere stå op mod landets diktator, Aleksandr Lukasjenko. Først fik mange af dem tæsk og blev fængslet. De seneste dage har demonstrationerne dog været fredelige - og med rekordmange deltagere.

Mange af dem har båret et rødt og hvidt flag, som ikke er landets officielle. Det er nemlig det røde og grønne, der er det officielle flag.

Det røde og hvide flag er et gammelt hviderussisk flag og er blevet et vigtigt frihedssymbol under den seneste tids oprør i Hviderusland, som kaldes 'Europas sidste diktatur'.

Lukasjenkos flag

Hviderusland var en del af Sovjetunionen, indtil det brød sammen i 1991. På det tidspunkt tog man det røde og hvide flag til sig igen, indtil Aleksandr Lukasjenko tre år senere kom til magten.

Lukasjenko har siden sin spæde politiske begyndelse haft et nostalgisk forhold til Sovjet-tiden. Noget, der kom til udtryk, da han året efter, han blev valgt til præsident, iværksatte en folkeafstemning om, hvilket flag landet skulle have.

- Lukasjenko har gennemført mange ting, der skal genetablere tankegangen fra Sovjet. Alle Sovjetrepublikker havde hver deres flag med Sovjetsymbol, og det tog man tilbage i 1995, forklarer Claus Mathiesen, der er Ruslands-ekspert og ansat ved Forsvarsakademiet.

Hviderusserne valgte det røde og grønne flag, som minder påfaldende meget om landets flag under Sovjet-tiden. Blot uden hammer og sejl. Det røde og hvide flag blev i samme ombæring forbudt.

  • Demonstranter ifører sig det røde og hvide flag, som Lukasjenko forbød i 1995. (Foto: SERGEI GAPON © Scanpix)
  • Tilhængere af præsident Aleksandr Lukasjenko bærer landets officielle flag, der er rødt og grønt, og som har været landets officielle flag siden en afstemning i 1995 - året efter Lukasjenko kom til magten. (Foto: Tatyana Zenkovich © Scanpix)
  • De rød-hvide flag vajer sammen med et flag, hvor ansigtet af oppositionsleder Svetlana Thikanovskaja er afbilledet. (Foto: Tatyana Zenkovich © Scanpix)
  • Billedet her er fra de enorme demonstrationer, der fandt sted i Minsk søndag. Det anslås, at over 200.000 demonstranter gik på gaden i den hviderussiske hovedstad, hvilket er rekord. (Foto: SERGEI GAPON © Scanpix)
1 / 4

Demonstranternes flag

Måske netop derfor har oppositionen taget det røde og hvide flag til sig under opstanden, der begyndte på valgdagen 9. august. På nærmest samtlige videoer fra demonstrationerne ser man det rød-hvide flag vaje over demonstranterne, hvis de da ikke har iklædt sig flaget.

- Flaget er et vigtigt symbol for demonstranterne, da det signalerer en tilknytning til Europa frem for til Rusland. Det symboliserer et opgør med det her post-sovjetiske samfund, som Lukasjenko har etableret, og som demonstranterne ikke gider mere, forklarer Claus Mathiesen.

Flaget har kun haft en ganske kort levetid ad få, korte omgange i historien. Hviderusland har nemlig gentagne gange været besat eller under fremmede magters styre. Således har det gennem historien hørt under både Polen, Litauen, Tyskland og i størstedelen af de 20. århundrede under Sovjetunionen.

Men flaget blev officielt brugt i noget af året 1918, indtil Hviderusland blev besat af Tyskland under 1. verdenskrig. I overgangsperioden fra Sovjetunionen til Lukasjenkos styre fra 1991-1994 blev det ligeledes brugt.

Her kan du se den begrænsede forskel på Hvideruslands flag under Sovjet-tiden, og hvordan det har set ud siden 1995, hvor Lukasjenko fik ændret flaget. (Foto: ..fra wikipedia © Wikipedia / Foto: ..fra wikipedia © Wikipedia)