Lukasjenko ignorerede 'folkets ultimatum': I dag strejker hviderusserne

I Hviderusland var titusindvis af demonstranter i weekenden endnu en gang på gaden for at kræve præsidentens afgang.

Hviderusland, som er i statsforbund med Rusland under præsident Vladimir Putin, har været rystet af protester og uroligheder siden præsidentvalget i slutningen af august. (Foto: STRINGER © Scanpix)

For 11. søndag i træk fyldte titusindvis af demonstranter gader og stræder i går i Hviderusland med krav om, at præsident Aleksandr Lukasjenko går af.

Demonstrationen var den sidste, inden udløbet af det, oppositionen kalder 'folkets ultimatum" - et krav til præsidenten om, at han skal gå af, ellers indleder oppositionen en generalstrejke i hele Hviderusland.

Gårsdagens demonstrationer blev endnu engang mødt med hårdt modpres fra landets politi, som blandt andet skød chokgranater og gummikugler mod demonstranterne. Og i dag har Hviderusland den samme præsident som i går.

- I dag har regimet endnu en gang vist hviderusserne, at vold er det eneste, det er i stand til. Derfor vil vi i morgen, den 26. oktober, indlede en national strejke, skrev oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja i går i en udtalelse ifølge BBC.

Igen i går var gaderne i Minsk, hovedstaden i Hviderusland, fyldt til randen med demonstranter, der ønsker præsidenten afsat. (Foto: BelaPAN © Scanpix)

Det kommer an på, hvem du spørger

Det var oppositionens mål at at få 75 procent af den hviderussiske befolkning til at nedlægge arbejdet i dag. Ambitiøst, men nok ikke er realistisk, vurderer DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

Men hvor mange mennesker har så rent faktisk nedlagt arbejdet i Hviderusland her til formiddag? Det kommer an på, hvem du spørger, fortæller hun.

- Myndighederne har haft meget, meget travlt med at sende meddelelser ud hele morgenen om, hvilke fabrikker, der stadig fungerer som normalt. Men samtidig ser man videoer, hvor de strejkende går rundt inde på selvsamme fabrikker og opfordrer deres kolleger til at nedlægge arbejdet, siger hun og fortsætter:

- Så der er slet ingen tvivl om, at der er strejker i gang, men omfanget er lidt sværere at blive klog på.

Svært for de statsligt ansatte

Kigger man på de sociale medier, er der heller ikke nogen tvivl om, at i hvert fald visse dele af befolkningen har valgt at følge oppositionens opfordring til at strejke.

På det hviderussiske statsuniversitet startede de studerende dagen med en sit in-strejke. Også på andre videregående uddannelser rundt omkring i Hviderusland har de studerende nedlagt undervisningen.

I Minsk har demonstranter i biler sat farten ned og de dytter i solidaritet.

- Det er en anden form for protest. Tidligere har politiet foretaget brutale anholdelser, af folk, der har gjort det. Tævet dem og revet dem ud af bilerne, så det er ikke nær så sikkert, som det måske ser ud, skriver denne Twitter-bruger.

Også i morges har der ifølge Matilde Kimer været meldinger om, at politiet har smadret ruderne på biler, der kører langsomt.

Flere steder på sociale medier, kan man se arbejdere på fabrikker forlade deres arbejdspladser, blandt andet her på Atlant-fabrikken. Andre videoer viser arbejdere gå rundt og råbe "Slut jer til os! Slut jer til os!" til de af deres kolleger, der fortsat arbejder.

Det er ikke svært at få de unge studerende til at engagere sig, eller at få selvstændige erhvervsdrivende til at lukke deres butikker. Men når det kommer til de mange hviderussere, der arbejder på blandt andet de statslige fabrikker, så er det en helt anden snak, fortæller Matilde Kimer.

- Der, hvor det bliver rigtigt svært, det er på de statslige virksomheder, hvor der kan udøves et uforholdsmæssigt stort pres på arbejderne.

En demonstrant diskuterer med kampklædte betjente under gårsdagens demonstration i Minsk i Hviderusland. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Og det er ikke kun risikoen for at miste sit arbejde, der kan holde de statsligt ansatte tilbage fra at deltage i dagens strejke.

- Sidste gang man forsøgte at samle folk til de her strejker i august måned, mødte jeg arbejdere, der havde fået besøg derhjemme af KGB, altså sikkerhedstjenesten, der truede dem med, hvad der ville ske med dem selv og deres familie, hvis de ikke forlod landet. Så det kan sagtens blive personlige trusler. Og i bedste fald mister man sit levebrød.

En international strejkekasse

I Hviderusland har man ikke et stærkt system af fagforeninger, der kan hjælpe arbejderne økonomisk, når de strejker.

Derfor har den hviderussiske opposition også forsøgt at imødekomme den udfordring, strejkerne kan give befolkningen, fortæller Matilde Kimer.

- Over hele verden samler oppositionen ind til et projekt, der hedder "vi arbejder, du strejker", som skal sørge for, at de strejkende kan få understøttelse, noget der ellers ikke eksisterer i Hviderusland, siger Matilde Kimer.

Her kan du se, hvorfor præsidentvalget i Hviderusland har skabt så meget debat.

Med vold og magt

Allerede nu er de hviderussiske myndigheder begyndt at slå hårdt ned på de hviderussere, der har valgt at protestere.

Ifølge Hvideruslands ældste menneskrettighedsorganisation Viasna var 42 personer blevet anholdt klokken 10. Det tal vil formentlig stige drastisk i løbet af dagen, vurderer Matilde Kimer.

Politiets hårdhændede tilgang til demonstranterne har fået voldsom kritik, siden demonstrationerne begyndte i slutningen af august. Og intet tyder på, at myndighederne har lagt en anden strategi for dagen i dag.

I videoen her, som er filmet i Minsk tidligere i dag, ser man en gruppe sortklædte betjente kaste sig over fredelige demonstranter, der står i en solidaritetskæde. Herefter bliver de ført bort i en af de hvide busser, som politiet i de seneste måneder har brugt til at transportere anholdte væk i.

- Vold er det eneste regimet er i stand til

Aleksandr Lukasjenko blev genvalgt som præsident den 9. august ved et valg, som af oppositionen i Hviderusland er blevet fordømt på grund af mistanke om valgfusk.

Myndighederne hævder, at Lukasjenko vandt en jordskredssejr ved valget med 80 procent af stemmerne. Han har styret sit land med jernhånd i 26 år.

Siden har det hviderussiske regime slået hårdt ned på landets opposition, og fængslet eller drevet samtlige prominente politiske modstandere på flugt.

Svetlana Tikhanovskaja har været i eiksil i Litauen siden august, hvor myndighederne kørte hende ud af landet. Hendes mand, en fremtrædende oppositionspolitiker, sidder fængslet i Hviderusland.

Læs meget mere om hvordan Svetlana Tikhanovskaja endte som protestleder i portrættet her:

FacebookTwitter