Lukkede fitnesscentre og blå himmel: Beijing gør klar til partikongres

Spekulationerne går på, at Kinas mest magtfulde præsident i årtier vil cementere sin magtposition.

Fabrikker i Beijing er lukket ned for at reducere smog i byen under det kommunistiske partis kongres, som begynder i dag. (Foto: China Stringer Network © Scanpix)

Børnehavebørn må vente med at tage på udflugt, fitnesscentre er lukket, og træer og buske får en ekstra overhaling i de her dage.

Beijing skal stå knivskarpt, når pingerne i kinesisk politik i dag mødes til Kommunistpartiets partikongres. Den finder sted hvert femte år, og er en stor politisk begivenhed i Kina.

Når de 2.287 delegerede fra kommunistpartiet kommer til byen, vil ikke kun kinesernes – men hele verdens øjne - være rettet mod den kinesiske hovedstad. Sikkerheden er derfor i top, og alle aktiviteter, store som små, som kan forstyrre ro og orden, er suspenderet, så længe kongressen står på.

Store dele af byen er simpelthen lukket ned, fortæller DR’s asienkorrespondent Philip Khokhar.

- Beijing er i en form for undtagelsestilstand. Der bliver gjort rent, og alle fabrikker har fået besked på at være lukket i flere dage op til kongressen, så luftforureningen falder.

En bekostelig affære, men partitoppen skal helst samles under en blå himmel og ikke den tunge grå smog, som ofte indhyller den kinesiske hovedstad.

- Det koster milliarder at lukke fabrikker, for det er et kæmpe område, der er lukket ned. Men man er ligeglad med, hvad det koster. Alt skal se godt ud, når man har store begivenheder i Kina, siger Philip Khokhar.

Magten fordeles

Inden for i Folkets Store Sal skal de delegerede fra verdens største politiske parti lægge planer for de næste fem år i kinesisk politik. Og så skal der vælges personer til en række centrale poster samt til Politibureauet og til det endnu mere magtfulde Politibureaus stående udvalg.

Allermest spænding er der om manden i centrum, den kinesiske præsident Xi Jinping. Han bliver ganske sikkert genvalgt til sin anden periode og får dermed lov til at sidde yderligere fem år på posten.

Men forud for kongressen har der været spekuleret i, om han har planer om at blive endnu længere.

- Det bliver afgørende at se, i hvor høj grad Xi Jinping cementerer sin magtposition. De seneste år har han fjernet potentielle rivaler, og op til kongressen har vi set, at nogle af dem, som var spået en stor fremtid, er blevet kørt ud på et sidespor - og anklaget for korruption, siger Philip Khokhar.

Det er normen i kinesisk politik, at en præsident sidder i to perioder. Ved at holde skarpt øje med, hvem der bliver udnævnt til de centrale poster i Politbureauet og Politbureauets stående udvalg, vil man ofte kunne regne ud, hvem der er kørt i stilling til at overtage præsidentposten ved næste partikongres om fem år.

- Typisk vil man kunne se, at en kommende præsident skal have været medlem af Politbureauet. Ved at se på folks erfaring og alder kan man gætte, hvem der skal overtage næste gang, siger Philip Khokhar.

Xi sidder tungt

Det er ikke sikkert, at partikongressen vil give et entydigt svar på, om Xi Jinping har tænkt sig at slippe magten, når hans to præsidentperioder er slut, vurderer Philip Khokhar.

- Der går rygter om, at han ikke er interesseret i, at der bliver udpeget en kronprins, så det vil folk holde øje med.

Han bliver kaldt den mest magtfulde kinesiske præsident i årtier, den 64-årige Xi Jinping. Under sin regeringsperiode har han blandt andet indsat sig selv som formand for en række magtfulde udvalg. Og slipper han ikke taburetten, vil det være kontroversielt i det kommunistiske Kina.

- Det vil gøre op med traditionen om, at man har en kollektiv ledelse i Kommunistpartiet, hvor der ikke er tradition for særligt stærke ledere, siger Philip Khokhar.

Vækst for lånte penge

Kongressen bliver skudt i gang, når når præsident Xi i dag holder sin åbningstale. Her vil han i brede termer udstikke retningen for de næste fem år i kinesisk politik. Et af de overordnede temaer bliver økonomi, mener Philip Khokhar.

- Væksten er stadig høj, men det store problem er, at man de seneste år har pumpet den op for lånte penge.

Det problem forventes at stå højt på agendaen bag kongressens lukkede døre de næste cirka ti dage. Desuden forventer iagttagere forventer, at de delegerede vil diskutere fremtidige reformer, som er blevet udskudt til efter kongressen

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk